pondělí 14. února 2011

Šavlozubci-podivuhodné šelmy

Nedávno jsem se rozhodl napsat také už něco o pravěkých savcích a tak mně napadlo napsat něco o šavlozubcích...

Všechny kočkovité šelmy nemají přesně to, co šavlozubí tygři. Šavlozubci měli více jak 20 centimetrů dlouhé špičáky. Šavlozubý tygr, správně tedy šavlozubá kočkovitá šelma se možná podobal více lvu než tygru a všechna tahle zvířata patřila do čeledi Machairodontidae. Nejdokonaleji byl stvárněn šavlozubý tygr rodu Smilodon v Putování s pravěkými zvířaty BBC.

MÍSTA, NA KTERÝCH BYLI ROZŠÍŘENI:

Největší známý šavlozubý tygr Smilodon populator byl nalezen na území dnešního Paraquaye. Mnoho šavlozubých tygrů bylo zároveň nalezeno v Rancho La Brea v Kalifornii. V Severní Americe byl nejrozšířenější a nejvíce nalezený druh Smilodon fatalis. V Evropě a na Jávských ostrovech žili Macharodonti, nejrůznější druhy tohoto rozšířeného rodu.

JAK LOVILI?

Šavlozubé kočkovité šelmy byly vybaveny velkými a mohutnými předními končetinami, zadní byly uzpůsobeny k rychlému běhu. Podobně jako gepard nemohly šavlozubé šelmy běžet příliš dlouho. Dlouhými špičáky nemohly kousnout do tvrdého masa a ani s nimi nevedly souboje. I když byly křehké, velmi dobře prokously krční tepnu a zabily zvíře.

BUDOUCÍ ŠAVLOZUBÉ ŠELMY?

U některých druhů živočichů jako například u leoparda by se za několik milionů let mohly vyvinout zuby podobně velké, jakými byly vybaveny šavlozubé kočky. Tím pádem by mohl vzniknout nový druh šavlozubého tygra. Jestli ovšem na Zemi lidé v té době ještě budou, aby je mohli zkoumat.

Pokud se Vám tento článek líbil, komentujte prosím...

2 komentáře:

vendac řekl(a)...

Moc pěkný článek. Určitě by se mi líbilo, kdyby se někdy nějaký vyvinul!

forusrakos řekl(a)...

[1]: To si nepřej ;) Hezký článek!

Okomentovat

Nejčtenější