pondělí 29. března 2010

Obrana u ankylosauridů

Obrana u stegosauridů, Obrana u sauropodů a Obrana u triceratopsidů... To všechno jsou díly ze série Obrana u dinosaurů, a já Vám tentokrát přináším další díly. Tentokrát jsem se rozhodl pro fascinující Ankylosaury!!!

Ankylosauři žili na naší Zemi v období Křídy, a je z nich hodně známých druhů. Mezi ty nejproslavenější patří např.: Ankylosaurus, Euplocephalus nebo Saichania. Jak se tito dinosauři bránily??? Jedna zkamenělina ocasu Ankylosaura ukázala, že jedinec narazil do něčeho hodně tvrdého, a to v obou dvou stranách... Vědci si myslí, že se bránil... Na jedince zřejmě útočil predátor, případně Tarbosaurus. Jestli-že by se dravec přiblížil k Ankylosaurovi, mohl by však býložravec zaútočit kyjem na konci ocasu. Kanadští vědci se pokoušeli zrekontruovat boj mezi oběma obry... Vypadá to, že dravec měl zřejmě při souboji zlomenou nohu... Do čeho však Ankylosaurus přesně uhodil, to vědci stále nevědí. Takto se někteří bránili, ale co silná kůže??? Pokud někteří dravci útočili na Ankylosaury, a Ankylosauři se již nemohli bránit ocasem, samostatně je ubránila tvrdá a dutá kůže. Byla téměř neprorazitelná. Takže: kdyby Tarbosaurus útočil, a býložravec se už nemohl bránit ocasem, vyšlo by to tvrdou kůží...

Na obrázku je souboj mezi giganty Tarbosaurem a Ankylosaurem.

Zatím nevím, o jakých dalších dinosaurech a jejich obranách bych psal, ale něco nového chystám: projekt o dinosauřích rekordech v běhu.

7 komentářů:

Alfaraptor řekl(a)...

Pěkné - co třeba obrana u malých ornitopodů jako Leallynasaura?

raptorex řekl(a)...

hezké

theropoda řekl(a)...

[1]: to je goooood nápad

blogoguanlog řekl(a)...

[3]:souhlasím!

Oblíbený dinosaur řekl(a)...

Zajímavé, opravdu zajímavé!

PRE-History řekl(a)...

Ty jo!Super! Ale budou tam i nějací masožravci?

PRE-History řekl(a)...

HAASI mě jenom tak napadlo že coby jsme udělali to že by jsme dva seriály spojily v jedno že by byl Havay vs.Kapitán Johnson  co ty nato?

Okomentovat

Nejčtenější