sobota 12. září 2009

Život Big Ala

Big All se narodil ve vajíčku jako ostatní zdraví plazi. Jeho život však měl brzy skončit. Ještě dřív, než se to všechno stalo, malý Allosaurus rostl a rostl. A právě toto je popis jeho života, článek, kterým začíná rubrika: Podivuhodné zprávy ze světa PRAVĚKU!!!


All se narodil jako jeho bratři, ve vajíčku v písku starém 145 milionů let. Samice Allosaura pomohla svým potomkům ven z hnízda, a všichni se očichali...
Celá smečka se vydala na průzkum. Malý All si nedělal starosti. Narodil se ve světě, který skrývá i svá tajemství. Aby se All mohl živit, musí lovit. První kořist na něj nenechala dlouho čekat. U pravěkého jezera létalo několik vážek. Allův úkol byl ulovit si nějakou. Proto se svým bráškou vyrazili. Jiní dva maličtí Allovi bráškové si vybrali štíra. Všichni tvorové se ale snaží utéct, nebo jak hůř, ubránit se. To se ale budou muset ještě naučit. All totiž poprvé v životě spadl do vody. Později večer se vydala matka na lov. Ovšem, je zde i jiný Allosaur na lovu. Ten vyběhl, a ulovil Allova bratra. Samice se už vrátila, příliš pozdě.





All už měl dva roky. Lovil zvířata, ale spíše ta malá, jako třeba ještěrky.
Jeho velikost už ale toužila po větší kořisti, například Dryosaurech. Ti se pasou přímo opodál. All vyrazil velikou rychlostí, je však známo, že tyto ještěry se musí lovit ze zálohy. Všichni mu uprchli. All se vrátil do lesa, a spolkl ještěrku, která se držela na kmeni stromu - jehličnanu. Existují ovšem i jiná místa, například jezero. Nedávno zde totiž zemřel mladý Stegosaurus, jehož vábila ohromná vegetace. Ještě ten samý den neodolatelný puch z mršiny Stegosaura přivábil mladého Allosaura. Ten zde ještě stále umírá. Jiný, už teď dospělý Allosaurus, přichází k mrtvole. Vůbec ho nenapadá, že zde může uvíznout. Když sem vešel, je příliš pozdě. All celé drama pozoroval s povzdálí, naučil se vyhýbat mršinám zvířat jen proto, že se bojí silnějších dravců, které lákají.

Uběhl další rok a na solném jezeře se stále něco děje. V přítomnosti zde putuje velké stádo Diplodoků, sauropodů neustále hledajících potravu. Allosauři vycítili, že jeden ze stáda je těžce nemocen. Tady honička začíná. Allosauři se nalehko rozběhli krajem, další dva začali utíkat značně dlouhou rychlostí... Pojďmě dál!!! Allosaurům se podařilo nalézt a odpojit od stáda zraněného Diplodoka. Tento sauropod moc dobře ví, že když padne na zem, nikdy už nevstane. Allosauří smečka čeká, kdy zvíře padne. Po hodině sauropod padl. Allosauři mají velké hody. Asi za hodinu se zde objeví velká samice Allosaura. Přidává se k hostině. Pro Alla je to trochu nebezpečné, proto si hledá jiné místo k potravě.

U jezera panuje naprostý klid. Dva Stegosauři u jezera pijí co hrdlo ráčí. Přichází sem ovšem i All, který hledá pití. Zápach z jeho tlamy ale stegosaury rozrušil. O něco později začíná nové období sucha. Krajina se poměrně v suchou. All má hlad. Na mršině Dryosaura zbyl už jen malý pterosaurus a spousta kostí. All chytl ptakoještěra a snědl. Nějak ho nezasytil, proto potřebuje čerstvé maso. Skupinka Dryosaurů opodál by mu to snad mohla nahradit. All umí totiž výborně lovit. Vybíhá. Dryosaurus, který je ale nemocný, shodil kmen stromu Allovi přímo pod nohu.

A tak se stalo, že když malí Allosauři šli hledat hmyz, našli nehybné tělo Velkého Alla.

4 komentáře:

Deinonych řekl(a)...

Můj nejoblíbenější dinosauří dokument.

Hatla Patla řekl(a)...

Blog je pěknej, ale rád bych, abys už psal. Tento článek si třeba nemusel dělat, víš, že spousta z nás má ty DVD s těimto filmem.

Morčátko řekl(a)...

Zajímám se sice o dějiny a morčata...ale tento blog je velice krásný opravdu krásný

prom dresses online řekl(a)...

A. Stick with me and we will go places!
http://www.carweddingdress.org/

Okomentovat

Nejčtenější