středa 2. září 2009

Leallynasaura

Leallynasaura je moc dlouhý název pro náš článek, proto jí budeme říkat "Leally".
Leallynasaury žili ve skupinách v době před 110 miliony let v pralesích pravěké Antarktidy, kde se také živili. Tito malincí plazi byli asi jen 2 metry dlouzí a v bedrech měřili 50 centimetrů. Vážili 10 kilogramů. Byli to býložravci s velkou chutí k jídlu, proto měli veliké oči, aby mohli jíst i ve tmě. Leally byla hlavní postavou v 5. dílu seriálu Putování s dinosaury.
Leallynasaury byli poměrně rychlé, někteří dravci je vůbec nemohli ulovit. Avšak, v seriálu Putování s dinosaury měli Leallynasaury hlídky, které hlídali celou skupinu. Možná, že to tak bylo, záviselo na dravci, jak dobře se asi ukryje. Leally dokázala vyvinout rychlost asi 20 kilometrů za půl hodiny.
Její odborný popis najdete v knížce: "Putování s dinosaury" (autor Tim Haines, vydalo nakladatelství Worldwide, 1999)...




Příště Incisicosaurus!

1 komentář:

Ori řekl(a)...

Leallynasaura nežila v antarktíde, je to austrálsky druh a pre potreby Putovania s dinosaurami bol presunutý do antarktídy, vedci len predpokladajú že keďže boli kontinenty spojené, Leallynasaura žila aj v antarktíde, to isté platí pre všetky zvieratá z piatej časti WWD. Navyše bola pravdepodobne pokrytá perím čo jej pomáhalo odolávať zime.

Okomentovat

Nejčtenější