úterý 1. září 2009

Muttaburrasaurus

Muttaburrasaur je moc dlouhý název pro náš článek, proto mu budeme říkat Mutta.
Muttaburrasauři žili ve skupinách v dobách před 104 miliony let. Živili se rostlinnou potravou, jako třeba cykasi. Mutta byl vzhledem příbuzný druhu Iguanodon (minulý článek) ale lišil se od něj svým "podivným" zvětšeným čenichem. Muttaburrasauři se tak spolu bavili podobně jako Parasaurolophové. Tento ohromný dinosaurus byl tak velký, že si na něj jen s těží troufl ten největší masožravec. Jedna kostra nalezená poblíž města Muttaburry, tam byl první Mutta nalezen. Právě odtud zní jeho jméno (ještěr od města Muttaburry). V Austrálii se těmto zvířatům dařilo docela dobře, cykasi vždy byli úplně u vody.
Jeho popis najdte v knize: "Putování s dinosaury" (autor Tim Haines, vydalo BBC Worldwide, 1999).





Příště Leallynasaura!!!

4 komentáře:

leni řekl(a)...

Ahoj, sice jsi mi psal, že všechny obrázky, které tu máš, jsou free, ale já myslím, že to tak není. Možná jenom nechápeš, jak to vlastně je, tak se ti to pokusím napsat: každý obrázek, který najdeš na netu, je chráněný autorskými právy v takovém rozsahu, jaký si určí autor těch obrázků. Takže třeba obrázky ze stránky www.prehistory.com mají u sebe tohle: Copyright 1997 Dinosaur Corporation®. All paintings included herein are the property of Dinosaur Corporation®. All our images are protected under the United States and international copyright laws and treaties which provide substantial penalties for infringement. The use of any image included herein, whole or in part, for any purpose, including, but not limited to, reproduction, storage, manipulation, digital or otherwise, is expressly prohibited without written permission of Dinosaur Corporation®. All of our images have been imperceptibly watermarked so they can be identified if used without permission. Víš, co to znamená? Že zakazují kopírovat tyhle obrázky bez jejich písemného svolení. Tohle svolení asi nemáš, takže když jejich obrázky vystavuješ na svých stránkách, porušuješ jejich práva. Doporučuju ti, abys používal jenom ty obrázky, u kterých není copyright, nebo které jsou výslovně určené pro volné použití, a všude přidával odkaz na autory.

leni řekl(a)...

Ještě jak jsi mi psal o nějakém časopise - nemám tušení, o jakém časopise mluvíš, a navíc - sorry, ale svou adresu nikde nezveřejňuju (navíc - ty jsi z Prahy a já z Pardubic, takže bys sem stejně nepřijel, že).

red party dresses řekl(a)...

I just book marked your blog on Digg and StumbleUpon.I enjoy reading your commentaries.
http://www.carweddingdress.org/

plus size wedding wear řekl(a)...

A. A doctopus!
http://www.wiredress.net/

Okomentovat

Nejčtenější