sobota 27. července 2024

Dokumentární novinky z července 2024

Uběhl měsíc a den, a jsou tu slíbené dokumentární novinky, tentokrát zahrnující nové přírodovědné filmy a seriály vydané pouze v průběhu letošního července. A že jich není málo! V předchozím článku do této rubriky jsem vám představil 10 nových dokumentů, včetně Megafauna: What Killed Australia's Giants?, T. rex či Springwatch 2024. Teď jich tu mám dalších osm, byť se vám přiznám, že jsem se rozhodl několik novinek ignorovat; červenec je totiž měsícem žraloků, na Discovery Channel probíhá Shark Week a na National Geographic Channel zase SharkFest, a kdybych vyčetl všechny nové filmy uvedené v rámci těchto žraločích událostí, zubaté paryby by tomuto článku dominovaly. Doufám, že se vám tento článek bude líbit a že vás třeba bude inspirovat některé z těch nových dokumentů zhlédnout. Pojďme se na ně podívat!

Jaws vs. Leviathan

V rámci Shark Week, každoroční a také docela kontroverzní, komerční oslavy žraloků na Discovery Channel, se v USA premiérově 7. července odvysílal snímek Jaws vs. Leviathan (Čelisti versus leviatan). Cílem tohoto dokumentu je vytvořit simulaci hypotetického souboje dvou velkých, vrcholových predátorů, jež se však neměli šanci setkat; až sedmimetrového velkého bílého žraloka (Carcharodon carcharias) a obřího dravého kytovce rodu Livyatan, který mizí z fosilního záznamu před 9 miliony let. Vycházejíc z toho, že se dnešní bílí žraloci utkávají s ještě většími kosatkami, snaží se tvůrci Jaws. vs Leviathan vytvořit hypotetický scénář setkání neprávem obávaného krále dnešních moří s jedním z nejděsivějších vyhynulých kytovců. Nechybí samozřejmě počítačová animace, díky níž je možné tento scénář zrealizovat. Hlavními účinkujícími ve filmu jsou zoolog a behaviorální ekolog Dr. Tristan Guttridge (Jaws vs. The Meg), podmořský kameraman Kina Scollay (The Meg), paleoekoložka Sora Kim a mořská bioložka Odette Howard. Vypravěčem je v anglickém originále Jack Dennis (Jaws vs Kraken). Snímek je dílem společnosti Hazmat Productions. Produkovali ho mj. Jack MacClay (Mystery at Blind Frog Ranch), Andrew Neal (Shark Hunters: Ultimate Tournament Series) či Candice Allgood (Air Jaws: Final Frontier). Kameramany jsou Mike Reid (Alone Across the Arctic) a Aaron Smith (Meet the Penguins). Jaws vs. Leviathan je dalším ze série hodinových speciálů v rámci Shark Weeku, který se zabývá hypotetickou bitvou bílého žraloka s jiným velkým zvířetem; předchozími byly Jaws vs Kraken (2022) a Jaws vs. The Meg (2023).  


Shark Beach with Anthony Mackie

Méně kontroverzní komerční oslavou žraloků (a na rozdíl od Shark Weeku neprovázenou neviditelným Johnem Cenou) je SharkFest na National Geographic Channel. I v rámci něj vyšlo letos nemálo žraločích dokumentů, a jedním z nejvíce viditelných a nejpopulárnějších je Shark Beach with Anthony Mackie (Žraločí pláž s Anthonym Mackiem), uvedený 30. června na Nat Geo a 1. července na streamovacích službách Disney+ a Hulu. Americký herec známý jako Sam Wilson/Falcon a v posledních letech i jako nový Captain America z filmové série Marvel Cinematic Universe (příští rok ohromí diváctvo po celém světě v bijáku Captain America: Brave New World) se v tomto hodinovém dokumentu vrací do okolí rodného New Orleans, aby zjistil, proč v oblasti Mexického zálivu roste počet setkání lidí se žraloky. Cílem dokumentu je prozkoumat způsoby, jak zajistit koexistenci lidí a pradávných paryb na pobřeží Louisiany. Anthony se dozvídá, proč žraloci "kradou" ryby z rybářských sítí, a jaká rizika z toho vycházejí jak pro rybáře, tak pro samotné žraloky. Lokální problémy podle tvůrců snímku indikují větší environmentální potíže celého zálivu. Režisérem Shark Beach with Anthony Mackie je Matt Kay (Little Miss Sumo), hudbu pro film složili Roahn Hylton (Brave The Dark) a Jacob Yoffee (Dream Big: The Michelle Wie Story). Za střih byl zodpovědný Kel McKeown (Welcome to Earth). Ukázku můžete zhlédnout zde. Připomínám, že nejde o první díl franšízy Shark Beach moderovaný marvelovským hercem; před dvěma roky v rámci SharkFestu vyšel film Shark Beach with Chris Hemsworth


Supersized Sharks

Dalším z novinek představených v rámci SharkFest 2024 je hodinový dokument Supersized Sharks (Supervelcí žraloci), premiérově uvedený na National Geographic Channel v USA 1. července a později ve Spojeném království na Nat Geo Wild 18. července. Tento snímek se snaží odpovědět na otázku, proč jsou masy žraloků tygřích lákány k ostrovu Norfolk asi 1400 kilometrů od břehů Austrálie? Jeho hlavními účinkujícími jsou vědci Lauren Meyer a Charlie Huveneers z Flinders University, Laurent Vigniola z francouzského Institute of Research and Development a Adam Barnett z James Cook University. Jejich cílem je přilákat některé ze žraloků tygřích vyskytujících se u Norfolku ke své výzkumné lodi, a vybavit je technologiemi umožňující sledování jejich migrací. V Korálovém moři poblíž ostrova Nové Kaledonie dokonce vybaví březí samici žraloka tygřího sledovacím přístrojem, aby se dozvěděli, kde se nachází porodnice těchto starodávně působících paryb. Režisérem a producentem Supersized Sharks je Mark Woodward (Shark Below Zero), dále se na produkci podíleli Emma Roberts a James Wilson. Sarah Cunliffe (The Dolphins of Shark Bay) sloužila jako výkonná producentka. Hlavním kameramanem byl Joseph Brunette. Snímek je dílem společnosti Big Wave Productions.


Attack of the Red Sea Sharks

Posledním z nových žraločích dokumentů uvedených v rámci letošního SharkFestu, který jsem se rozhodl vybrat pro tento článek, je Attack of the Red Sea Sharks (Útok žraloků v Rudém moři). Tento čtyřiačtyřicetiminutový snímek se zabývá vzrůstem žraločích útoků na lidi na pobřeží Egypta. Za méně než rok došlo v oblasti ke třem zabitím turistů těmito parybami. Cílem dokumentu je představit divákům fakta o těchto vzácných, ale i tak děsivých případech, aniž by samozřejmě došlo k jakékoli démonizaci žraloků. Vystupují v něm lidé, kteří zažili nebezpečná setkání se žraloky, ale navzdory zranění přežili, a vědci, jež se žraloky zabývají. Film se také snaží zodpovědět na otázku, zda existuje nějaký globální trend zvýšení počtu útoků žraloků na lidi (mějme samozřejmě na paměti, že žraloci globálně zabijí ročně méně než deset lidí). Režiséry jsou Peter Gauvain (Mygrations, Secrets of the Dead) a Alex Tate. V anglickém originále je Attack of the Red Sea Sharks vyprávěn hercem Demetri Goritsasem (Snowden). 


The Hungry Games: Alaska's Big Bear Challenge

Ve čtvrtek 11. července vyšel na americké streamovací službě Peacock trojdílný dokument The Hungry Games: Alaska's Big Bear Challenge (Hladové hry: Velká výzva pro aljašské medvědy). Snaží se aljašské medvědy hnědé dosti antropomorficky (ke vší škodě) prezentovat jako soutěžící v extrémní survivalové soutěži, v níž je cílem do 150 dnů zvýšit svou tělesnou hmotnost o 200 liber (90 kilogramů). Každý z nich se tedy musí snažit co nejvíc, aby nasbíral 3 miliony kalorií, a to především z masa táhnoucích lososů, jež každý rok od července do října směřují z Tichého oceánu do aljašských řek za účelem rozmnožování. Tvůrci se rozhodli hodnotit soutěžící ve třech kategoriích: nabušenost (beefiness), vynalézavost (ingenuity) a statečnost (grit), jež dohromady dávají B.I.G. Bear Score. Medvědi v nich mohou získat dohromady až 100 bodů, kdo však s koncem série nebude mít alespoň 70, bude zcela eliminován a zapomenut v propadlišti dějin této televizní show. Seriál byl inspirován tzv. Fat Bear Week, což je každoroční událost v Národním parku Katmai na Aljašce, při níž lidé hlasují pro "nejtlustšího" medvěda z oblasti Brook Falls, který tedy očividně slupl nejvíce lososů. Vypravěčem dokumentu je komik Rhys Darby (Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles). Producenty jsou mj. Kylie Stott (Great Barrier Reef with David Attenborough), Alison Barrat (Valley of the Sharks) a David Brown. Na výrobě se podílely společnost AMPLE a televizní kanál Love Nature.


Horizon: The Battle to Beat Malaria

V pondělí 22. července ve 20:00 greenwichského času byl na britské stanici BBC Two premiérově uveden speciální díl dlouhodobě vysílané série Horizon (ze které jste mohli vidět i paleodokumenty T-Rex: Warrior or Wimp, Extreme Dinosaurs či My Pet Dinosaur) zabývající se malárií. Té každý rok podlehne 600 000 ze 200 milionů nakažených osob, z nichž většina jsou děti. Malárie je jednou z nejhouževnatějších a nejnebezpečnějších nemocí, a boj s ní stále nebyl vyhrán. Tento dokument byl natáčen na čtyř kontinentech, a umožňuje divákům nahlédnout do práce vědců a lékařů, kteří se snaží nalézt způsob, jak malárii porazit. Je zvláště zaměřen na novou vakcínu R21/Matrix-M™, za kterou stojí stejný tým, jenž vyvinul vakcínu Oxford/AstraZeneca proti Covidu-19 (a ta byla dosti efektivní). Doufá se v to, že toto očkování proti malárii bude mít až 75% účinnost, a dosáhne tedy cíle Světové zdravotnické organizace. The Battle to Beat Malaria je 58 minut dlouhým snímkem, režírovaným Catherine Gale, autorkou celovečerního dokumentu Race for the Vaccine z roku 2021. Producentem je Alex Keefe (Marcus Wareing's Tales from a Kitchen Garden), vedoucí výroby byla Hannah Vincent, a film sestříhala Cathy Houlihan (Trump Takes on the World). Vypravěčem je v anglickém originále herec Lucian Msamati (Gangs of London). Dokument je dílem společností Wingspan Productions a HHMI Tangled Bank Studios, a byl vyroben pro televize BBC a PBS. Na PBS byla zkrácená verze filmu odvysílána již dříve jako součást série NOVA (americké obdoby Horizon).


Sea Change: The Gulf of Maine, A NOVA Special Presentation

Nová dokumentární trilogie o proměnách Mainského zálivu se na americké televizní stanici PBS vysílá od čtvrtka 25. července. Tento dokument, zařazený do vědeckopopularizační série NOVA, slavící letos své 50. narozeniny, si dává za cíl seznámit diváky s hrozbami pro jeden z nejohroženějších mořských ekosystémů na naší planetě. Vody Mainského zálivu se oteplují o 97% rychleji než zbytek světového oceánu; okyselení vod a vymírání organismů, jež je obývají, se zde tedy odehrává na úplně jiné časové škále - je rychlejší, a je více vidět. Tvůrci Sea Change: The Gulf of Maine si dali za cíl poukázat na tyto hrozivé změny s komentáři od rybářů, vědců a původních amerických obyvatel žijících na březích Mainského zálivu, pro než je zdejší příroda očividně mnohem cennější, než pro potomky kolonistů. První díl, Bounty in the Gulf of Maine (Štědrost Mainského zálivu) se zabývá diverzitou tamního živočišstva a rostlinstva, jakož i dopadem mezinárodního rybářského průmyslu na něj. Druhý díl, který bude uveden příští čtvrtek, nese název Peril in the Gulf of Maine (Nebezpečí pro Mainský záliv), a vyloženě se bude zabývat globálním oteplováním a jeho dopady na tuto část světa. Survival of the Gulf of Maine (Přežití Mainského zálivu), poslední epizoda, jež bude premiérově odvysílána 8. srpna, bude plná doplnění od vědeckých odborníků i indigenních Američanů, a bude v ní zodpovězeno na zásadní otázku: Co dělat, aby se dopady klimatické změny a dalších hrozeb v Mainském zálivu zmírnily? Producentem tohoto důležitého pořadu je podmořský kameraman Brian Skerry (Secrets of the Whales), a výkonným producentem je John Bredar (National Geographic Explorer). Série je dílem společností GBH, PBS a Vision Maker Media. Více se dozvíte na oficiálním webu.


The Earth Unlocked: Season 3

Třetí série populárního naučného cyklu The Earth Unlocked (Země odemknuta) se v premiéře vysílá od 14. července každou neděli na The Weather Channel. Cílem tohoto cyklu je seznámit diváky s různými fenomény naší planety, od počasí po tvary na povrchu planety. První série se odvysílala v červnu a červenci 2022, a byla věnována lesům, oceánům, pouštím, tundrám, zkrátka různým typům prostředí Země, a také nitru naší planety a větru. Ve druhé sérii z loňského července a srpna se zase diváci seznámili s počasím ve vesmíru, kaňony, horami, mokřady či obecně s fyzikální veličinou tlakem. Letošní nová řada se konkrétně zabývá jeskyněmi, krátery a různými otvory na povrchu Země (epizoda Caves, Craters & Holes), nočními úkazy (Mysteries of the Night) či schopností některých organismů využít vzduchové pohyby na naší planetě k přemisťování se na jiná místa (Flight). The Earth Unlocked je skvělým materiálem pro výuku, pro dovzdělávání se každého z nás, neboť se týká základů fungování neživé přírody, o nichž je rozhodně dobré něco vědět. Vypravěčem je v anglickém originále herec Jeff Wilburn (Payback) a producenty jsou David Francombe (Deadline to Disaster) a Aubry Losito (Top 100 Weather Moments). 


Před několika týdny bylo oznámeno, že BBC Studios Natural History Unit se pustily do natáčení nové velkolepé dokumentární série Evolution, kterou bude provázet Chris Packham. Ta do značné míry naváže na podobný paleodokument Earth též moderovaný Chrisem, z loňského roku. Společnost Silverback začala pro National Geographic připravovat nový dokument s Davidem Attenboroughem o hrozbách pro naše oceány, nazvaný pracovně David Attenborough: Ocean. Nadále čekám na novinky ohledně osmidílného paleodokumentu Surviving Earth od Tima Hainese (Walking with Dinosaurs), který má vyjít nejspíše letos na podzim, jakož ohledně 5. série Deadly 60 se Stevem Backshallem, jenž by se měl do konce roku objevit i na Channel 5 v dvoudílném cyklu o hroších. Nigel Marven v nedávném rozhovoru pro Heritage Expeditions zmínil, že Wild Arabia nejspíše vyjde trochu později, než se čekalo (možná až po létě 2024), neboť bylo třeba opravit před skončením postprodukce menší chybku ve snímku (faktická hodnota je důležitější, než kdy dokument vyjde; Nigelovi skutečně můžeme důvěřovat). A když je řeč o Nigelovi, musím zmínit také to, že v současné době natáčí Wild Slovakia 2 with Nigel Marven, tedy pokračování letos na Nový rok uvedeného a mimořádně úspěšného Divokého Slovenska. 

Dalších dokumentárních novinek byste se měli na tomto blogu dočkat koncem srpna!

3 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Nádherné. Zájem mám hlavně o první.

Nikola řekl(a)...

Zajímavé tipy, děkuji. Nejvíc mě zaujal třetí. 🙂

hajznberk řekl(a)...

hej to s Mackiem by mohlo být dobrý

Okomentovat

Nejčtenější