pondělí 31. prosince 2018

Ptakoještěři měli peří!

Jistě jste již viděli rekonstrukci létajícího plaza, ptakoještěra nebo též pterosaura, jehož trup byl pokryt jemným chmýřím nebo čímsi, co se podobalo srsti. Některé nálezy pterosaurů z Texasu již potvrdily, že pár létajících plazů asi skutečně bylo pokryto jakýmsi proto-peřím. Ale výsledky výzkumu, zveřejněné 17. prosince 2018 v žurnále Nature Ecology & Evolution, jasně potvrzují, že někteří ptakoještěři měli peří. A nebylo to jen obyčejné prachové peří nebo proto-peří, ale skutečné peří, jaké mají současní, přežívající dinosauři - ptáci. Podle vedoucího výzkumu, čínského paleontologa Baoyu Jianga, měli ptakoještěři čtyři druhy per. Ať to byly jen jednoduché filamenty nebo skutečné peří. Jiang a jeho kolegové nalezli v roce 2015 nádherně zachovalou fosilii pterosaura z Jurského období na severovýchod od Pekingu. Tento exemplář se spolu s ještě jedním dalším stal předmětem jejich výzkumu. Oba si na těle, hlavě i křídlech pěstovali peří, které mohlo buď sloužit k izolaci tepla nebo k zefektivnění letu. Jinak však mohlo sloužit i k předvádění se opačnému pohlaví nebo zastrašování rivalů. Fascinující je to, že se ve zkamenělinách zachovaly i melanosomy, organely nesoucí melanin. Díky tomu paleontologové zjistili, jak byli tito ptakoještěři zbarveni. Oba byli rudě hnědí, případně červenohnědí. Na výzkumu nepracovali jen čínští, ale také irští a britští vědci, včetně paleontologa Univerzity v Bristolu Mikea Bentona. Oba tito ptakoještěři žili v Číně před 165 až 160 miliony let. Ukazuje se, že peří je mnohem starší, než se dosud odborníci domnívali. A také není pouze záležitostí dinosaurů a ptáků, tedy jedné skupiny obratlovců. Jak řekl paleontolog Steve Brusatte z Univerzity v Edinburghu ve Skotsku: "Možná jednoho dne najde nějaký paleontolog fosilního krokodýla s peřím." Vůbec by to nebylo překvapivé, co myslíte?

Co na tento objev říkáte? Snad se Vám tento článek líbil...
Chtěl bych všem návštěvníkům a čtenářům mého blogu popřát šťastný Nový rok 2019, ať se Vám daří! Není pochyb, že příští rok bude bohatý na paleontologické objevy... Těším se, co nového bude objeveno. Tento článek je posledním, který jsem napsal v roce 2018, a je v pořadí již 387. článkem napsaným tento rok. To je další rekord, o kterém jsem ani nesnil... Děkuji za podporu!

1 komentář:

Kaatedocus řekl(a)...

Páni! Tak to je opravdu úžasný objev. Nikdy mě nenapadlo, že by pterosauři mohli být opeření... Jestli to byl jen ojedinělí nález nebo jestli byli opeření všichni, to nám snad ukáží budoucí objevy.

Okomentovat

Nejčtenější