čtvrtek 20. prosince 2018

Jaká bude letos zima?

Stalo se takovou tradicí, že od roku 2010 každoročně píši článek na téma "Jaké počasí bude letos v zimě" nebo "Budou letošní Vánoce na sněhu?". Je to dobrý způsob, jak vybruslit ze světa prehistorie, hadů či Lovců kryptidů... Jaká tedy bude letos zima?

Budou letošní Vánoce bílé?
Je už zvykem, že v České republice zvláště v posledních letech bývají Vánoce buď na blátě, nebo doslova suché. Osobně jsem zažil velice málo Štědrých dnů, které byly na sněhu, a ten poslední byl v roce 2010. I když u nás dnes, 20. prosince, sníh napadl, a možná bude sněžit i v příštích dnech, má se v době Vánoční citelně oteplit a podle některých předpovědí dosáhnou teploty i 10°C. Sněžit by však mohlo začít po Vánocích; konec prosince minulého roku byl alespoň u nás dosti zasněžený. Podle letošních dlouhodobých předpovědí by mělo sněžit alespoň v období okolo Silvestra.

Sníh letos v zimě
Poslední zimy nebývaly tak mírné jako ty na přelomech let 2012/2013 a 2013/2014, kdy jsem byl opavdu nadšen z každé sněhobílé nadílky. Minulá zima dostála svého jména. Bylo chladno, sníh padal už na začátku prosince, na konci roku ho pak napadlo opravdu velké množství, přišel znovu v lednu, pak v únoru... A nebylo ho málo. Žijeme sice v době globálního oteplování, ale zimu v ČR to až zas tak moc negativně neovlivňuje. Je však pravdou, že v dobách našich předků, třeba před sto lety, byly zimní teploty mnohem, mnohem nižší. I v 50. letech minulého století nebylo zase tak výjimečné, když přinejmenším v Čechách klesaly teploty i na -20°C.

2018 jedním z nejteplejších roků v historii
Není žádným překvapením, že po vzoru let 2012, 2014, 2015, 2016 i 2017 se rok 2018 zařadí na seznam desítky nejteplejších roků v historii. Globální oteplování je možná jev částečně i přirozený, ale přiznejme si, že člověk na něm má podíl úplně největší. Vždyť na konci minulého roku vyšly výsledky studie, jež dokazuje, že v současné době je na Zemi vyšší teplota než kdykoliv za posledních 400 milionů let! Náhoda? Rozhodně ne. Na podzim jste možná četli zprávy o tom, že NOAA zařadí 2018 na 4. místo na seznamu nejteplejších let. Podle posledních zpráv je 2018 rozhodně nejteplejším rokem v Německu i na většině území Švýcarska. Jak řekla Sarah Green, "víme, že od 80. let má naše planeta horečku." Otázkou je, zvýší se teplota v příštích letech? Jak tomu zabránit? Je na čase začít se chovat k naší planetě lépe. Jenže když to píši, mám v hlavě jediné, a to sem muset připsat: snáze se to řekne nebo napíše, než udělá. A to všichni moc dobře víme.


Zvířecí aktivita v ČR před zimou
Zima oficinálně právě začíná. Co nám však o jejím průběhu může říct zvířecí chování? Na začátku listopadu jste asi na serveru Novinky.cz či na jiných zpravodajských webech četli, co o ptačí aktivitě řekl ornitolog Zdeněk Machař. "Takto zmatený podzim si nepamatuji. Denní teploty dosahují téměř 20 stupňů Celsia. Teplo nutí ptáky chovat se jako na jaře," řekl Právu. Já sám mohu říci, že letošní podzim byl v něčem výjimečný; v žádném případě nebyl temný, ba naopak, krásně svítilo slunce, bylo teplo, víkendy byly většinou teplé, opravdu bylo na jaře. Jste-li outdoorsman a chcete trávit víkendy venku, v lesích, pak je to dobré; mluvím z vlastní zkušenosti. Ale víme přece, že takto by podzim neměl vypadat... Na začátku listopadu prý čeští drozdi a rehkové ještě nedoletěli do svých zimovišť, kde už dávno měli být. A tah havranů ze severní do střední Evropy měl letos mírné zpoždění. To však neznamená, že by nás čekala mírná zima. Ba naopak, letošní zima má být tuhá.

Snad se Vám tento tradiční "předpovědní" článek líbil. Máte-li nějaké připomínky, klidně je napište do komentářů... A nezapomeňte, dokud se drží sníh, běžte ven! Hlavně neseďte u počítačů nebo u televize. Běžte si užít sněhu, perfektně se na něm pozorují ptáci...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější