čtvrtek 29. prosince 2016

Soutěž Dinosauři 2016

Konec roku se blíží a již tradičně se zde objevuje velká soutěž o pravěku... Jejími předchůdci byly Novoroční soutěž, Soutěž Dinosauři 2011, Soutěž Dinosauři 2012, Soutěž Dinosauři 2013, Soutěž Dinosauři 2014 a Soutěž Dinosauři 2015. V Soutěži Dinosauři 2016 půjde o to stejné: zodpovědět 20 otázek, které se týkají života v pravěku i některých letošních objevů ze světa dinosaurů. Výjimečně však napíši i bonusovou otázku (tak jako v Soutěži Dinosauři 2012). Pokud odpovíte na všechny otázky správně a zároveň i na bonusovou otázku, získáte 21 bodů. Pokud na nějakou ze základních otázek neodpovíte správně, ale bonus bude správně zodpovězen, přičte se Vám tento bod k dobru. Pokud na bonus neodpovíte nebo odpovíte špatně, žádný bod se Vám strhávat nebude... Do komentářů pod článek prosím napište, že se hlásíte a napište též e-mail, ze kterého mi odpovědi přijdou. Ty tedy posílejte na můj e-mail haasvojt@volny.cz . Můžete mi také napsat, jaké pravěké zvíře chcete na diplom... Tak, z instrukcí je to snad vše. Přeji Vám všem mnoho štěstí!

1. Ve kterém geologickém období se objevily první jehličnany?

2. Kdo objevil druh Pithecanthropus erectus a kde to bylo?

3. Co znamená jméno Pyroraptor olympius?

4. Jak se jmenuje dinosaurus, jehož zkamenělina byla nalezena tak, jako když zvíře uhynulo ve spánku? Byl to malý dinosaurus...

5. Napište jména alespoň dvou čínských zástupců skupiny tyranosaurů...

6. Jak dlouhý byl Dacentrurus, v jakém geologickém období žil, do jaké skupiny dinosaurů patřil a v jakém státě byl nalezen?

7. Je pravda, že byl dráp Deinonycha okolo 13 centimetrů dlouhý?

8. V období Kambria žil primitivní živočich, jehož rodové jméno začíná na písmeno M. Vysával potravu bezčelistným ústním otvorem, šlo zřejmě o velice primitivního strunatce a jeho kostra byla sestavena z pružných chrupavek. Víte, jak se toto podivné zvíře nazývá?

9. Kdy byla objevena Maiasaura peeblesorum a kdo ji popsal a pojmenoval? Proč je Maiasaura považována za jednoho z důležitých dinosaurů co se týká výzkumu?

10. Co jsou to koprolity? Proč se v některých koprolitech nacházejí dírky o tloušťce lidského prstu? Nápověda: souvisí to s jinými živočichy, které tento materiál lákal.

11. Byl Beipiaosaurus větší než Therizinosaurus?

12. Kolikátý prst na přední končetině byl u pterosaurů nezvykle prodloužen? Co se na něj upínalo?

13. Notharctus byl primát, který žil v Severní Americe v období Eocénu. Měřil 20 centimetrů a patřil do skupiny Adapiformes. Je to pravda?

14. Byronosaurus měl malé, tenké zuby, nápadně podobné zubům Troodontů. Byl to masožravec, který se vyskytoval v Mongolsku v období Křídy. Je to pravda?

15. Jaký tvar měla vejce theropodů jako byl Velociraptor?

16. Napište, jaký tvor se nachází na tomto obrázku:


17. V jakém slavném souvrství a tím pádem v jaké evropské zemi byla tento rok nalezena fosilie hada, který spolkl ještěrku, jež předtím pozřela brouka?

18. Jak se jmenuje mladý paleontolog, který tento rok popsal druh ichtyosaura Wahlisaurus mussurae, a minulý rok se objevil v pořadu Dinosauří Británie?

19. Timurlengia byla objevena ve kterém státě?

20. Měl Velociraptor, v poměru k velikosti těla, velký mozek?

Bonusová otázka: Napište názvy alespoň tří filmů nebo televizních seriálů, v nichž se objevil Microraptor!

Doufám, že se Vás zúčastní co nejvíce, za každého soutěžícího budu velmi rád... Snad se Vám bude dařit! Vyhodnocení bude již příští rok... Tak ještě jednou, hodně štěstí!

5 komentářů:

Maty26 řekl(a)...

Já radši ne :-D Věděl bych odpověď akorát na 4 otázky :-D

Martinoraptor řekl(a)...

Já se tedy hlásím. E-mail normálně: marty.m293@gmail.com. Na diplom mi klidně něco vyber.

Ankylosaurus řekl(a)...

Také se hlásím, email jako vždy: svetpaleontologie@seznam.cz

dinosaurss řekl(a)...

Hlásím se!! Jako vždy: dinosaurss@email.cz

HAAS řekl(a)...

Uzavírka soutěže, odteď se již nemůže nikdo přihlásit... Zítra už bude vyhodnocení! :-)

Okomentovat

Nejčtenější