neděle 15. dubna 2012

Projekt Afrika-Viktoriino jezero

Projekt Afrika
Viktoriino jezero

Geografie:
Viktoriino jezero se rozkládá na území Tanzanie z 51 %, na území Keni z asi 6 % a Ugandě okolo 43 %. Je to vlastně druhé největší jezero na světě. Řadí se do skupiny Velkých Afrických jezer a také jde o největší jezero v Africe. Jezero je lidmi osídleno vcelku hodně, nachází se u něj například hlavní město Ugandského státu - Kampala nebo Tanzanská Mwanza.

Základní údaje:
Nadmořská výška: 1134 metrů,
Rozloha: 68 800 kilometrů čtverečních,
Délka: 320 kilometrů,
Šířka: 275 kilometrů,
Maximální hloubka: cca 80 metrů.

Klima:
Klima je zde teplé, občasně může být mírně chladné kvůli nadmořské výšce, ve které se nachází. To samozřejmě ale vyhovuje mnoha živočichům a tak se zde nachází bohaté společenství života.

Divočina:
Viktoriino jezero by se sice nedalo nazvat jako úplně "divoké", ale příroda je zde skutečně rozsáhlá. V mírných horských oblastech zde nalezneme levharty, na severní Ugandské straně většinou gorily a na jihu můžeme nalézt velká společenství akácií. Dále se zde vyskytuje například ryba jménem "tilapia", skot ankole a občas sem zavítá i orel jasnohlasý.

Mapa Viktoriina jezera

Orel jasnohlasý
Zajímavost: Orly jasnohlasé nalezneme kromě Viktoriina jezera například i na ostrovech Kavperdy a v některých severních státech Afriky, včetně Maroka...

Pokud se Vám další část Projektu Afrika líbila, komentujte. Další části naleznete též na Siamotyranově blogu, na příště již připravuji článek o jedné veliké africké řece...

4 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Výborný článek ,to se Ti velice povedlo! ...Orel jasnohlasý je můj nejoblíbenější orel :-) !

megaraptor řekl(a)...

Velice zajímavý článek. Mimochdem, mám na blogu další díl Theodora Fischera. Podíváš se?

siamotyran řekl(a)...

Velmi pěkné :)

Enderman10 řekl(a)...

haasi ty a tvůj blog je smíšenina: knihovny, počítače a zábavy :D :D XD XD neurážím ale pochvaluji :) jinak jeden z nejlepších článků co jsem četl :)

Okomentovat

Nejčtenější