úterý 4. října 2011

Masiakasaurus

Masiakasaurus ("zlý ještěr") je Madagaskarský, zhruba tak 180 centimetrů dlouhý Neoceratosaurian, jeden z nejstarších Abelisauridů. Byl nalezen pouze na Madagaskaru a je zřejmé, že šlo o rybožravce. To potvrzuje jeho tlama: Jeho zuby směřují neuvěřitelně dopředu a podobají se zubům některých ptakoještěrů. Jeho krk byl také uzpůsobený k lovu ryb. Jméno mu dal Sampson, Carrano a Foster v roce 2001. Zatím je ale Masiakasaurus známý jen jako rozpadlá kostra, kterou zahrnují úlomky čelistí, zadní konečtiny a pár obratlů. Jediný druh Masikasaura, M.knoplfleri je pojmenován po Marku Knopflerovi, protože jeho hře na kytaru tým naslouchal, když večer odcházel s fosiliemi do tábora...
Jeho popis najdeme třeba v knize "Dinosauři průvodce 270 rody" od Douglase Dixona.

Příště Coelurus!

9 komentářů:

oceanpraveku řekl(a)...

Opravdu povedený článek. Masiakasaurus patří mezi mé oblíbené dinosaury.

spinuvjpogblog řekl(a)...

ahoj  už pracuju na  novém dílu hry :)

siamotyran řekl(a)...

pěkný článek ale nesouhlasím s tvrzením že byl jeden z nejstarších abelisauridů když žil před 65 miliony lety tak byl spíš nejmladší jinak pěkný článek info o něm mám v NG :)

Antroz T6 řekl(a)...

znám ho z T-rex exprasu :)

Betaraptor řekl(a)...

Asi Liopleurodona.

dinosaurss řekl(a)...

Zajímavý teropod..nejvíc je na něm zvláštní právě ten jeho konec čelisti!, protože se vytáčel ven a tak se zdálo ,že zuby trčí dopředu.

Coach Outlet řekl(a)...

Secondly,the stores you visit to checkout clearance rack and see if you want it. It is best to find the lowest prices to see whether something captures. You will be surprised to know that these bags are up to 70% to make the original price.

red pumps řekl(a)...

Very Interesting Information! Thank You For Thi Blog!.
http://www.shoesgreat.com/

discount tea length dresses řekl(a)...

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.wiredress.net/

Okomentovat

Nejčtenější