středa 5. října 2011

Coelurus

Coelurus ("dutý ocas") je malý coelusaur z Wyomingu ve Spojených státech amerických, už v roce 1879 pojmenovaný Othnielem Marshem. Dlouho se o něm myslelo, že jde o další druh Ornitholesta, ale v roce 1986 Jacques Gauthier zjistil, že jeho přední končetiny jsou mnohem více podobné těm maniraptořím. Šlo o 2 metry dlouhého, hbitého masožravce, ale je možné, že se přiživoval i na zbytcích, které našel. Za své jméno vděčí Coelurus velké prohlubni na ocase. Měl také dolů zahnutou čelist, ostrí zahnuté zoubky a dlouhé, ale přece jenom málo silné přední končetiny. Na nich měl ale taky velmi ohebné prsty. Teropody si většinou představujeme, jako opravdu velká a děsivá zvířata, ale tenhle Coelurus je jen dokladem toho, že tomu jen tak nebylo. Známe jen jeden druh, a to Coelurus fragillis, který má tedy podbné jméno jako Allosaurus fragillis...
Jeho popis najdeme např. v knize "Dinosauři průvodce 270 rody" od Douglase Dixona, nebo v "Dinosauři kapesní encyklopedie".

Příště Chungkingosaurus!

6 komentářů:

Isla-Nublar-Crew řekl(a)...

Velice dobrá práce... :-)Jinak o Acherontisuchovi samozřejmě napsat můžeš. Budu se moc těšit na tvůj článek o něm... :-)

siamotyran řekl(a)...

pěkné,pěkné :)

Antroz T6 řekl(a)...

páni nevěděl jsem že existuje hezký :D :D :D :D

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Moc hezké :)

dinosaurss řekl(a)...

Zvláštní dinosaurus, ještě že to ten Jacques Gauthier zjistil, nebo by se dodnes ((možná)) myslelo ,že jde o další druh Ornitholesta..

cocktail dress řekl(a)...

Q. What sort of star is dangerous?
http://www.rundress.org/

Okomentovat

Nejčtenější