středa 8. září 2010

Bruhathkayosaurus

Bruhathkayosaurus ("ještěr s obřím tělem") byl podle usuzování vědců větší než jiní Sauropodi. Rozhodně však nemohl přesáhnout Amphicoeliase. Šlo o asi 40 metrů dlouhého dinosaura nalezeného pouze na území Indie. Ve své době, před asi 100 miliony lety se tam mohl setkat se svými jinými příbuznými jako byl Isisaurus. Holenní kost Bruhathkayosaura je prý o 25% delší, než holenní kost Argentinosaura, taky velkého býložravce. Když se usoudí, že byl asi o 5 metrů delší, než Argentinosaurus, mohl vážit ne 70 ale možná i 80 tun! Tento Sauropod by potom překonal možná i Brachiosaura, ve váze si však byli oba dva rovni. Prve byl Bruhathkayosaurus přiřazen k monstróznímu theropodovi, až mnohem později se zjistilo, že šlo vlastně o "přerostlého" Titanosaurida. Byl nalezen v 80.letech miunlého století.
V knihách ho moc nenaleznete, ale jeden krátký článek je zde: Dinosauři průvodce 270 rody" od Dougala Dixona.

Příště Sauropod Aragosaurus!!!

11 komentářů:

vendac řekl(a)...

pěkný článek

theropoda řekl(a)...

nojo tak toje :( proto si to překládám sám :( kdybys chtěl mohlibysme se domluvit a překládat spolu, aby to bylo rychlejší co ty na to ??

mojeznamkyavatar řekl(a)...

čau jak se máš?moc pěkný čálenk jo a na tu tvou anketku nemám odpoveď protože nechci být nikdo z těch co tam máš vypsané

Maiasaura řekl(a)...

Hezké

theropoda řekl(a)...

hele já si to "přeložím" přes google a porotože to nepřeloží tak aby tomu bylo rozumět tak to přepisuju do wordu (vkládám tam i obrázky atd..). Ty bys třeba začal překládat od Jížní ameriky (taky bys to dával do wordu) a pak bysme si to jeden druhýmu poslali přes e-mail, chápeš ??

theropoda řekl(a)...

Jo tak dobře, až budeš mýt nějakou část přeloženou (ne moc velkou e-mailem bys to potom neposlal) tak mě ji pošli a ja pošlu zase tobě.

theropoda řekl(a)...

dobře mi to přišlo díky, já to hodim do wordu a upravim :)

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Já bych chtěl být Historik...a mohl bych tak něco překládat s vámi?

siamotyran řekl(a)...

sry za ty komentáře :)

Anna řekl(a)...

Krásné :) Jen ten krkolomný název je poměrně náročný na výslovnost...

christian louboutin boots řekl(a)...

Q. What kind of key opens the door on Thanksgiving?
http://www.shoesgreat.com/

Okomentovat

Nejčtenější