čtvrtek 12. listopadu 2009

Ichtyosaurus

Ichtyosaurus je jeden z plazů podobný rybám. K jeho nejčastější kořisti patřili zejména olihně, ryby a někteří menší hlavonožci. Ichtyosaurus je rozdělen do několika druhů např. Opthalmosaurus a Stenopterygius. Ichtyosaurus měl velké oči, kterými viděl do dálky. Byl dlouhý asi dva metry (druh Opthalmosaurus byl možná menší). Zvíře uplavalo asi tak 45 km v hodině, po několika desítkách minutách se ovšem musel nadechnout. Plaz byl vybaven velkým zobákem.
Podle některých pravěkých skal měl barvu více černou až šedou!!! Celkově byl také pruhovaný, jak některé otisky na jeho kostře odpovídají v muzeích. Slovo "Ichtyosaurus" vzniklo dokonce asi o 100 let dříve než slovo "Dinosaurus". Nevíme ale, jak k tomu mohlo dojít. Největšími nepřáteli Ichtyosaura byl ku příkladu žralok.
Jeho krásný popis najdete v knížce: "Dinosauři nalepovací encyklopedie" (autor: Jinny Johnsonová, vydání kolem roku 2003).


Příště Pyroraptor Olympius!


5 komentářů:

Ali řekl(a)...

Zdravím. Prepáčte mi prosím za reklamu,ale chcem len oznámiť moju stránku už za aktualizovanú a ak máte nejakých školákov môžu sa tam pozrieť...Rôzne úlohy,cvičenia,olympiady z mojej hlavy.... Ďakujem!

Deinonych řekl(a)...

Pěkný ale píše se to Ichtyosaurus.

Diktátor řekl(a)...

Dobrej článek!

Icave // ... z Mossy Plains řekl(a)...

... prostě takový pravěký delfín, jak by se dalo říct... x)

Coach Factory Outlet řekl(a)...

Beck G-boysの二大キングの片割れなり。Gはゲイじゃないのでよろしく←よく間違われる。 G-boysのGは GIRIGIRI のGです

Okomentovat

Nejčtenější