čtvrtek 16. července 2009

Zebra Kwaga

Zebra Kwaga je prvním zvířetem, o kterém vám chci napsat v této rubrice. Vyhynula v 19. století, a to proto, že ji lovci velice přehnaně lovili. Koncem 19. století se stala silně ohroženou. Jelikož lovci na to nedbali, lovili ji dál. Asi o dva měsíce později bylo vyhlášeno, že těchto tvorů je na Zemi už asi jen 50. Lovci ale chtěli kůže z Kwag a proto lovili dál. Proč zrovna pro kůži? Protože měla kůži celou hnědou, jen krk a hlavu pruhovanou. Když potom zmizela ze Země navěky, lovci se mezi sebou začali hádat, kdo to způsobil. A tak se poprvé zdála Zebra Kwaga lidem na zemi důležitá.



A co nám říká o Kwagách Wikipedie?
"Ještě na počátku 19. století žila kwaga ve velikých stádech na horním toku řeky Orange v jižní Africe. Jihoafričtí Búrové a další Evropané je však začali hromadně vybíjet. Například H. Lichteinstein, který roku 1804 doprovázel s celým vojskem guvernéra po jižní Africe, zapsal do svého deníku: Dnes jich bylo složeno víc, než mohla naše početná společnost zkonzumovat. Vybíjení postupovalo tak rychle, že zoologové ani nestačili zareagovat a vytvořit v zajetí chovná stáda. V roce 1878 byla zastřelena poslední kwaga ve volné přírodě. Kusy chované v různých ZOO byly většinou staré a neschopné rozmnožování, a tak poslední zvíře svého druhu pošlo 12. srpna 1883 v amsterdamské zoologické zahradě.
Jediné, co se po kwagách zachovalo do dnešních dnů, jsou tři fotografie, devatenáct kůží a několik lebek. Patří mezi nejvzácnější exponáty muzejí."...

Fotografie zebry Kwagy v londýnské zoo.


Příště se seznámíte s vakovlkem!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější