čtvrtek 19. září 2019

Velké kočky z pravěku: Panthera youngi

Tento týden jsem poprvé nenapsal další část Velkých koček z pravěku v úterý, tak Vám to vynahradím tento čtvrtek! Dnešní část bude asi trochu kratší, neboť jsem se rozhodl popsat druh, o kterém toho není příliš mnoho známo. Přesto doufám, že si ji užijete!

Vědecký název: Panthera youngi,
obecný název: není,
vyhynutí: Pleistocén.
V roce 1934 popsal čínský paleontolog, archeolog a antropolog Pei Wenzhong nový druh kočkovité šelmy z podčeledi Pantherinae, a dal mu jméno Panthera youngi. Odkryté kosti pocházely ze stejného naleziště, jako pozůstatky "pekingského člověka", Sinanthropa, dnes správně nazývaného Homo erectus. Datovaly se do doby před přibližně 350 000 lety, tedy do období středního pleistocénu. Pei nemohl o zvířeti z nalezených fragmentů příliš zjistit, byl ovšem přesvědčen, že patřil do rodu Panthera, tedy mezi velké kočky (i kdyby se mýlil, nalezené kosti čelistí a zuby potvrzovaly, že šlo přinejmenším obecně o kočkovitou šelmu). Mnohem později pak došlo k podobně zajímavému objevu ostatků velké pleistocénní kočky v Japonsku, konkrétně v prefektuře Yamaguchi na ostrově Honšú. Takový nález by se mohl zdát být velmi důležitým, ale odborníci z něj příliš nejásali; kromě toho, že potvrdil fakt, že i Japonsko bylo v době ledové domovem velkých kočkovitých šelem, nepřinesl nic víc, co by o tomto tvoru mohlo být nově zjištěno. I tak se podařilo nalezené úlomky horní i dolní čelisti s několika zuby identifikovat. Vědci dospěli k závěru, že tyto ostatky též patřily severočínskému druhu P. youngi. Nyní se tedy zdá, že ve středním pleistocénu se tato velká kočka proháněla po pláních severovýchodní Číny i Japonska - ale zda žila ve smečkách nebo samotářsky, zda byl P. youngi více příbuzen lvu nebo tygru, nebo zda šlo spíše o prehistorického bratrance současného levharta, to není známo.


Ze skromných nalezených pozůstatků lze určit, že dospělý P. youngi měřil okolo 1,4 metru na délku, v kohoutku měl na výšku 90 až 100 centimetrů, a snad vážil až 140 kilogramů. Některé zdroje také tvrdí, že jeho ocas mohl měřit zhruba 70 centimetrů (celkově by měl tedy asi 2,1 metru na délku). Lze to určit díky znalostem tělesných proporcí současných i dalších vyhynulých kočkovitých šelem. V nedávné době se objevila teorie, že P. youngi mohl být ve skutečnosti poddruhem nebo dokonce i synonymem P. atrox, tedy lva amerického, nebo P. spelaea, proslulého lva jeskynního. Avšak bylo zmíněno výše, není zcela jisté, zda byl zcela příbuzný lvům.


Zdroje obrázků:

Pevně věřím, že tento projekt bude i v budoucnu pokračovat... Doufám, že se Vám dnešní část líbila!

1 komentář:

jp307 řekl(a)...

Zajímavé zvíře.

Okomentovat

Nejčtenější