úterý 10. září 2019

Velké kočky z pravěku: Bornejský tygr

Máme tu úterý, což na blogu Blogorgonopsid znamená novou část projektu Velké kočky z pravěku! Tentokrát se seznámíme s poddruhem největší současné kočky, který mohl a také nemusel vyhynout, a jenž je zahalen tajemstvím. Je jím bornejský tygr!

Vědecký název: Panthera tigris spp. (poddruh dosud nebyl vědecky pojmenován),
obecný název: Bornejský tygr,
vyhynutí: nejspíše pozdní pleistocén či raný holocén (viz text).
O tom, že přinejmenším v minulosti žili na Borneu, třetím největším ostrovu světa, tygři, se mluví již dlouho. Během několika vykopávek v malajských státech Sarawak a Sabah na severu a severozápadě Bornea došlo k nálezům několika kostí končetin a špičáku velké kočky. Ta byla identifikována jako bornejský tygr. Přestože tyto pozůstatky, datující se do období pozdního pleistocénu nebo raného holocénu, mohly patřit i jiné velké kočce z rodu Panthera, převládá názor, že nějaký dosud neznámý tygří poddruh tehdy Borneo obýval, a byl na něm pravděpodobně vrcholovým predátorem. Zvláštní ale je, že domorodci z Bornea o tygru mluví, jako by v jejich lesích stále žil. Objevily se i teorie, že bornejští tygři pořád přežívají, skryti před naším světem hluboko v pralesích. V takovém případě by byli velice vzácní. Ještě pravděpodobnější se ale zdá možnost, že bornejský tygr vyhynul v době, kdy na Borneo přišli předkové těchto domorodých lidí, a příběhy o již vyhynulé šelmě se předávají z generace na generaci. Bornejský tygr by pak žil jen a pouze v ústních legendách. Vždy o něm mluvili jako o kočkovité šelmě většího vzrůstu, než levhart obláčkový (Neofelis). Údajně měl hnědou srst se světlými pruhy. Je-li bornejský tygr skutečně vyhynulý, pak bychom zde měli něco naprosto neuvěřitelného; z generace na generaci se předávala informace o vzhledu vymřelého tvora - to je poměrně vzácné! Na Borneu během posledních několika tisíců let žijí muntžaci, sambaři a prasata vousatá. Ti zřejmě tvořili značnou část jeho jídelníčku...


Několik fosilních pozůstatků stejné kočky se našlo i na filipínském ostrově Palawan. Otázkou zůstává, jak se bornejský tygr na Palawan dostal. Mohlo to být také naopak. Bornejský tygr totiž mohl klidně pocházet z Palawanu, a na Borneo buďto přeplavat, nebo přejít po pevninském mostě. V průběhu doby ledové, konkrétně ve středním pleistocénu před 620 000 až 420 000 lety, byla celosvětová hladina moří značně nižší než dnes. Borneo a Palawan mohly být spojeny, anebo také ne, ale v takovém případě by k sobě díky snížené hladině moří přece jen měly níž. Tygři jsou perfektními plavci; této velké kočce, ať už byla z Palawanu nebo z Bornea, by nedělalo problém přeplavat průliv Selat Balabak, oddělující Palawan od Bornea. Je široký pouhých sto metrů. Takovou vzdálenost mohli tygři lehce překonat. Příroda Palawanu je podobnější přírodě Bornea než zbytku Filipín. To je další důkaz, že k výměně flóry a fauny mezi těmito dvěma pevninami před několika tisíci skutečně docházelo. Tygr nebyl výjimkou. Na konci pleistocénu však hladina moří stoupla, a tygr zůstal na obou ostrovech uvězněn. Kdy vyhynul na Palawanu vůbec není jisté, a jak již bylo zmíněno, pořád se neví, zda opravdu vyhynul na Borneu (i když je dosti pravděpodobné, že nejspíše ano)... Co se tělesných rozměrů týká, z několika kostí nelze velikost bornejského tygra přesně určit, ale zřejmě spadal do stejné velikostní kategorie, jako současný tygr sumaterský. To znamená, že šlo o malý tygří poddruh, měřící maximálně asi 2,5 metru. Jen pro srovnání, údajně největší samec tygra ussurijského měřil 350 centimetrů.


Obrázky z:

Doufám, že Vás tato část zaujala. Budu opět rád za Vaše hodnocení nebo komentáře!

___

Mám pro Vás ještě něco... Včera jsem konečně napsal první část příběhu Claude Ngoy Origins, který představuje spin-off k Lovcům kryptidů! Zapomeňte ale na všechno, co si myslíte, že o Claudu Ngoyovi víte... Toto je zcela nový příběh, který Vás s ním seznámí jako nikdy předtím! První část zde.

1 komentář:

Ivan řekl(a)...

Škoda každého vyhynulého zvířete. Že žil nějaký bornejský tygr jsem nevěděl. Díky za informaci.

Okomentovat

Nejčtenější