pondělí 24. září 2018

Paleontologické objevy v září 2018

Opět jsem si řekl, že by bylo dobré napsat článek rovnou o dvou paleontologických objevech. Ty beztak tvoří jen zlomek toho, co se v médiích objevilo tento měsíc, a kdo ví, co nás ještě čeká v příštích pár dnech. Paleontologie je zkrátka vědou s budoucností. Nevrhneme se však na nově objevené druhohorní plazy...

Dickinsonia je starou známou zájemců o pravěk. K jejímu popisu došlo už roku 1947. Byl to mořský bezobratlý, který spolu s dalšími velice primitivními organismy tvořil tzv. ediakarskou faunu, která existovala v praoceánech naší planety v Ediakarském období. Nyní byla nalezena úžasná fosilie Dickinsonie. Je stará 558 milionů let, což z ní činí pravděpodobně nejstarší dosud objevený fosilní pozůstatek zvířete v historii. Žádný jiný živočich z té doby zkrátka ještě nebyl objeven. K "boomu" ediakarské fauny mělo údajně dojít před 575 miliony let během tzv. Avalonské exploze. Stalo se tak 20 milionů let před slavnou Kambrickou explozí, během které vznikli například trilobiti nebo první obratlovci... Některé exempláře Dicksinsonie mají jen pár milimetrů, další otisky ve skále jsou až 1,4 metru dlouhé - neuvěřitelné! Ale nově nalezená fosilie je výjimečná nejen tím, že je tak neuvěřitelně stará. Fosilizovaly se totiž tukové molekuly! Tkáň obsahovala hlavně cholesterol; a to prozrazuje, že Dickinsonia byla živočichem, nikoliv nějakou rostlinou. Donedávna se totiž nevědělo úplně přesně, zda bychom mohli Dickinsonii řadit mezi živočichy, ale cholesterol je přece pro živočichy tak typický, a tak nyní víme, kam Dickinsonii zařadit... Tato úžasná fosilie byla nalezena na severozápadě Ruska.


Přenesme se zhruba o nějakých 557 950 000 let blíže současnosti. Další nález není fosilií, ale rovnou mumií. Hledači zlata z kanadského Yukonu narazili při hledání drahého kovu na skutečnou vzácnost: mumifikovaného soba karibu a vlčete z doby ledové! Zvláště vlče je v perfektním stavu; zachovala se srst, vnitřní orgány, maso... Vlče zemřelo před 50 000 lety. Každopádně jen z poloviny zachovalý mumifikovaný karibu zahynul před 80 000 lety. Jde tedy o nejstarší zachovanou savčí tkáň. K objevu samozřejmě nedošlo tento měsíc, ani tento rok, ale už roku 2016. Jsou to každopádně skutečné poklady!


Doufám, že se Vám tento článek líbil... Pokud ano, můžete komentovat... Podle mne jde o vskutku úžasné nálezy.

1 komentář:

Safaripark team řekl(a)...

Jsem zvědav na výsledky, až vědci prozkoumají DNA vlka, který by tehdy určitě trochu jiný. :-)

Okomentovat

Nejčtenější