čtvrtek 11. července 2013

Kurupira v Jižní Americe domovem dinosaurů?

Kdo by dnes neznal slavný dobrodružný román Ztracený svět od anglického spisovatele Sira Arthura Conana Doyla. Krátce; příběh popisuje skupinku dobrodruhů, kteří jsou přesvědčeni, že na stolové hoře v Jižní Americe žijí prehistoričtí tvorové. Poté, co sem přijedou, ukáže se to být pravdivé. Tato slavná kniha, už z roku 1912, se stala nedílnou součástí světové literatury. Ale je možné, aby pravěká zvířata opravdu přežila na takové stolové hoře? Místní indiáni se totiž hory poněkud obávají, protože si myslí, že zde žije velmi silný duch. Někteří nadšenci zase předpokládají, že tímto duchem nebo zdrojem jejich obavy by mohla být skutečně nějaká pravěká zvířata, nejen třeba dinosauři, ale i mladší tvorové, včetně savců z třetihor a počátku čtvrtohor. Toho spíše začal využívat bulvár (jako je 21. století) a namluvil veřejnosti, že Kurupira je chráněna armádou, která nechce dovolit, aby se sem kdokoliv vydal - to je samozřejmě nesmysl. Do výšin hory se však nelze dostat z jednoduchých důvodů: Je příliš vysoká, strmá a nebezpečná. Ani vrtulníku by se nepodařilo dostat se nahoru, mohl by mu v tom bránit kupříkladu mlžný opar...
Můj názor na téma: Něco na Kurupiře určitě žije, včetně nějakého přizpůsobivého hmyzu, pavoukovců nebo třeba obojživelníků. Dinosauři ale na místě přežít nemohli, to je nepochybně jasné. Všechno je spíše otázkou indiánské víry. Místní obyvatelé stejně neřekli nic o dinosaurech, jen o duchovi. Tím by se dala celá věc uzavřít...


Pokud se Vám článek líbil, můžete komentovat. Rád bych si také přečetl Vaše vyjádření na téma, pište do komentářů...

8 komentářů:

Stringer řekl(a)...

Veľmi zaujímavé. A Stratený svet je moja naj kniha.

dinosaurss řekl(a)...

Tak to je pozoruhodné, skvěle napsané..

Antroz T6 řekl(a)...

páni, hodně zajímavé! :)

Canis lupus řekl(a)...

Kurupira se propírala aj na kryptozoologické konferenci v Praze a ve spojitosti se ztraceným světem, tam byla daná velká podobnost Stoa a nejnovější rekonstrukce Carnotaura.

plezios řekl(a)...

Mě se to jako moc nezdá, dinosauři žili před 65 miliony let a vyhynuli a kdyby tam někde přežívali, tak se najdou jejich pozůstatky starý třeba jenom pár melounů let, ale to tam není a já si myslim že je to blobost. To spíš lidi začali věřit tomu, že kniha Ztracenej svět je napsána ,,podle pravdy´´ a to je pitomost. Ovšem pokud tomu někdo věří, neberu mu jeho názor.

Hatla patla řekl(a)...

Svět je plný tajemství, ale já nevěřím tomu, že by tam někde existovali dinosauři. Pravda už pár let se o ně moc nezajímám jenže ty katastrofy od meteoritu! V jednom seriálu BBC (myslím že to bylo Putování s pravěkými savci nebo tak nějak) se říkalo, že pád kometky nepřežili ani deset kilogramů vážící zvíařta! Takže aby tohle existovalo tak to fakt nevím, ale já na to nevěřím, 100 %.

Regie řekl(a)...

Kdybyste si precetli Kurupiru,zjistilI byste,ze meteorit nezabil vše.Jeden meteorit nemůže vyhladit celou planetu.

HAAS řekl(a)...

[7]: Pád meteoritu před 65 miliony lety ale nevyhubil všechna zvířata na planetě, ani dinosaury. Dinosauři pak vymřeli kvůli následkům pádu meteoritu, znečištěnému ovzduší, kyselým dešťům, tlakovým vlnám, nadměrnému stoupnutí moře atd. Vše je pěkně znázorněno ve filmu Poslední dny dinosaurů.

Okomentovat

Nejčtenější