neděle 23. října 2016

Ohrožení listonozi

Listonozi jsou živoucí fosílie. Jejich zkameněliny sahají 300 milionů let zpět v čase ve fosilním záznamu. Patří mezi ty skupiny zvířat, které se během své dlouhé existence změnily jen málo, anebo téměř vůbec. Listonozi trochu připomínají trilobity, avšak kromě faktu, že jde o členovce, s nimi vývojově moc společného nemají. Jsou to korýši. Vypadají však zvláštně. Listonoh jarní je někdy v angličtině přezdíván tadpole shrimp. Tadpole znamená pulec, a tento živočich Vám opravdu může připomínat larvy obojživelníků, alespoň vzdáleně. Při bližším pohledu však zjistíte, že mu ze zadečku vycházejí jakési dva ocásky. Tyto tvory můžete doma chovat v akváriu, není to nic složitého. Ale ve volné přírodě začínají být ohrožení. Mnozí se vyskytují po celém světě: listonoh jarní (Lepidurus apus) se například vyskytuje jak v ČR a Maroku, tak na Novém Zélandě a samozřejmě v řadě zemí mezi nimi. Je to sladkovodní živočich. A právě úbytek sladkých vod v České republice znamená, že listonozi jsou v nebezpečí. Nyní se využívá nové metody, jak zachránit jejich prostředí. Závody s těžkými automobily mají za následek rozšíření stojatých louží a malých jezírek, a na pneumatiky se lepí listonozí vajíčka. Jsou tak roznesena do nových kaluží. Jakmile se příští rok na jaře vylíhnou, bude vše v pořádku. V tomto případě těžká technika pomáhá zvířatům k přežití: více stojatých jezírek znamená, že počet listonohů vzroste. Skupiny jedinců také nebudou mít tak velkou konkurenci, protože spousta z jejich sourozenců se už vylíhne a bude žít jinde. Listonoh jarní je kriticky ohrožený. Pokud se dostanete do oblasti, kde žije, dávejte pozor při procházení kalužemi! Tohoto drobného korýře můžete lehce zašápnout, pokud se bude pohybovat u dna. Měří jen 3 až 5 centimetrů, takže pozor! Podstatně lépe je na tom listonoh americký, který se vyskytuje v řadě biotopů od středoseveru Kanady po jih Jižní Ameriky a také za Tichým oceánem, tedy v Japonsku a dokonce i na Nové Kaledonii. V Japonsku je listonoh americký dokonce používán jako agent k požírání plevelí v rýžovích polích! Někdy se mu dokonce říká "aquasaurus", protože je populárním domácím mazlíčkem... Na listonozích je pozoruhodné to, že připomínají jakousi zmenšenou verzi dalších živoucích fosílií: ostrorepy. Nemůžeme si dovolit tato zvířata ztratit, jsou příliš cenná. Protože jim v některých oblastech hrozí vyhubení (jak už jste zjistili, v ČR je listonoh jarní zvláště ohrožen), musíme je chránit, stejně jako vody, které obývají. Důležité je tyto vody neznečišťovat a zachovávat nejlépe bez jakýchkoliv lidských zásahů. Pak splníme přinejmenším částečné podmínky pro záchranu těchto živoucích fosílií, živočichů, kteří zažili svět dinosaurů...

K napsání tohoto článku mě inspirovala včerejší reportáž v Událostech na ČT24, v níž bylo ukázáno, jak jsou listonozi v České republice chráněni. Tato úžasná zvířata obývají velkou část naší planety si rozhodně zaslouží ochranu!

6 komentářů:

┼Lady de Vampire Victoria┼ řekl(a)...

Chudáci zvířata

dinosaurss řekl(a)...

Velmi zajímavý článek, rozhodně bychom měli chránit všechna zvířata...

Maty26 řekl(a)...

Jé listonohy jsem dostal k Vánocům kdysi :-) :-D Jen se mi nevylíhli a teď jsou už asi někde na skládce :-/

Návštěvník řekl(a)...

Ahoj, máš pěkné a zajímavé články a neuvěřitelnou vytrvalost! Jen tak dál. V článku o listonozích máš ale nepřesnost. U nás žijí dva listonozi. Listonoh jarní, o kterém píšeš žije v lužních lesích. je adaptovaný na jarní záplavy, kdy voda z tajícího sněhu z hor vytvoří dočasné tůňky v lesích. Zde se objevují někdy již v únoru a přežívají do dubna. Listonoh letní (Triops canrciformis) naproti tomu žije v nezastíněných a hlavně vegetací nezarostlých periodických kalužích. Typicky právě na místech, kde jezdí vojáci s tanky nebo nadšenci na terénních autech.

Návštěvník řekl(a)...

Příspěvek utekl dřív, než jsem chtěl. Listonoh letní se vyskytuje různě během roku v závislosti na klimatických podmínkách. Někdy již od dubna, typicky v létě a v případě vhodného počasí až do listopadu.

HAAS řekl(a)...

[4]: Děkuji za opravu. Občas se nějaká chybka objeví, ale snad to tolik nevadí... :-D Jinak máš ale pravdu, že v ČR žijí dva druhy listonohů. Ovšem v jiných částech naší planety jich žije podstatně víc. :-D

Okomentovat

Nejčtenější