středa 27. července 2016

Nové objevy ve světě současné přírody

Za poslední měsíc došlo ve světě současné přírody k několika skvělým objevům, a tak jsem se rozhodl Vám některé z nich představit v tomto článku... Doufám, že Vás tyto objevy nadchnou...

Někteří z Vás už vědí, že na Moravě byl objeven nový druh pavouka. Jmenuje se snovačka moravská (Enoplognatha bryjai) a podařilo se ji zatím najít jen u Lednických rybníků a u Stibůrskového jezera, což je přírodní rezervace. Nový druh popsán Milanem Řezáčem z Výzkumného ústavu v Praze-Ruzyni a na výzkumu a konečném pojmenování tohoto pavouka pracovali tamní entomologové několik let. Určitě museli nejprve zjistit, zda pavouk není pouze oddělenou populací jiného druhu. Každý nový objev živočicha, a to i bezobratlého, v Evropě je poměrně vzácný. Zdejší příroda už byla dávno prozkoumána, alespoň se nám to tedy může zdát. Snovačka moravská potvrzuje, že vzácní a neobjevení živočichové v Evropě stále žijí. V 19. století byly v oblasti, kde byla nalezena, slaniska a tak to vypadá, že by této snovačce mohlo vyhovovat slanější prostředí. Snovačky ze slanišť u Bajkalu, tisíce kilometrů od domova snovačky moravské, jsou jejími nejbližšími příbuznými...
Zdroj informací i obrázku: www.novinky.cz, foto Jan Dolanský.


Za Atlantikem a dokonce až za Karibikem došlo k objevu dalšího vzácného a pro nás nového zvířete. Tentokrát je to však obratlovec! Vyskytuje se pouze v jedné izolované oblasti uprostřed bujných, vlhkých a zelených lesů Kostariky. V Kostarice žije okolo 20 druhů hadů, jejichž jed je dost silný na to, aby zabil člověka. Celkový počet hadů, z většiny nejedovatých, je v této zemi 150. Nyní se k nim přidává nový druh, křovinář talamancanský (Bothriechis nubestris). Křovináři rodu Bothriechis žijí převážně na stromech (patří mezi ně i slavný barevný, a někdy dokonce zlatý, křovinář ostnitý). Produkují sice hemotoxický jed, kvůli kterému po uštknutí můžete mít problémy s krví a tkání, ale většinou nejsou útoční a koušou jen v sebeobraně, když jsou vyprovokováni. Křovinář talamancanský měří 61 centimetrů na délku a je nádherně zbarvený. Jeho šupiny jsou světle zelené, s černými pruhy a tečkami. Vzhledem se trochu podobá křovináři černozelenému, se kterým je blízce příbuzný... Vyskytuje se pouze na severu Talamancanských Cordiller v Kostarice, v opravdu odlehlých oblastech daleko od civilizace. Je to skvělý objev! Ačkoliv ve střední i Jižní Americe může nadále docházet k objevům obratlovců, vypadá to, že tato oblast je lépe prozkoumána než například Kongo a africké pralesy vůbec. Proto je nález nového druhu hada, krásného křovináře talamancanského, tak úžasný!!!
Zdroj některých informací i obrázku: www.sci-news.com .


Poslední novinka se týká zjištění amerických a filipínských zoologů, kteří 15 let studovali zvířenu Luzon, který je součástí Filipín. V podstatě jde o nejlidnatější ostrov Filipín, ovšem jak ukázal výzkum, stále může být plný překvapení... Výsledkem práce, která byla ukončena nedávno, bylo nalezení 28 druhů savců-neuvěřitelné číslo. Jsou to především hlodavci, jako například čtyři nové druhy stromových myší, které na první pohled připomínají rejsky, ale skutečně se jedná o myši. Vyskytují se jen ve vysokohorských pralesích. Zoolog Eric Rickart z Utahu řekl: "Na Luzonu jsou samostatné hory, na kterých žijí savci, jež nenajdete nikde jinde na světě. To je víc unikátních druhů na jedné hoře, než jich žije v jakékoliv zemi kontinentální Evropy." Kromě toho se tým snažil zjistit, jak to vypadá s počty divokých netopýrů, kterých na Luzonu žije 57, včetně ohrožených kaloňů... Filipíny jsou celkově domovem unikátních savců, mezi ně patří i tajuplní nártouni (na obrázku). Teď, když bylo objeveno tolik nových druhů, zbývá jediné: najít způsob, jak je zachránit před destruktivní lidskou činností.
Zdroj informací: www.news.mongabay.com, zdroj obrázku: WikiMedia Commons.


Přidám ještě jednu zprávu: v Pacifiku byl možná objeven nový druh velryby, i když zoologové si zatím nejsou jistí. Určitě se brzy dozvíme více, vypadá to, že další objev je skutečně možný... Doufám, že se Vám článek líbil!

3 komentáře:

Ankylosaurus řekl(a)...

Tak to je senzační! :) Vidím, že jsi čerpal z toho článku co jsem Ti poslal :D. Ta snovačka je opravdu pozoruhodný tvor. S tím hadem mě to také moc potěšilo, je to už druhý nový druh hada ze střední Ameriky, o kterém jsem už četl (ten první je Chilabothrus argentum, o kterém jsi psal). A s těmi savci - to je doslova neuvěřitelné. 28 nových druhů savců. To se zdá až téměř neuvěřitelné.

Ankylosaurus řekl(a)...

Ano, nové druhy savců se příliš často nenacházejí, většinou se nalézají právě bezobratlý a to převážně v tropických deštných pralesech.

dinosaurss řekl(a)...

Velmi zajímavé

Okomentovat

Nejčtenější