neděle 13. září 2015

Lepidopteris

Lepidopteris ("příjemná kapradina") byl rod kapraďosemenné rostliny žijící v období od středního Permu po pozdní Trias, před 260 až 200 miliony let. Jako rod existující po šedesát milionů let byla tato rostlina nesmírně úspěšná. Známe celou řadu druhů Lepidopterise, v současnosti je jich uznáváno devět. Jsou jimi: L. martinsii, L. callipteroides, L. ottonis, L. madagascariensis, L. remota, L. stormbergensis, L. haizeri, L. heterolateralis a L. microcellularis. Někdy se však uvádí, že platný je i desátý druh, L. sttutgartiensis. Fosílie této pozoruhodné rostliny byly nalezeny v mnoha částech planety, a to v Austrálii, Jižní Americe, Anglii, Indii, Číně, Rusku, Polsku, Německu, Grónsku na Antarktidě a také v Jihoafrické republice. To značí, že Lepidopteris byl v době své existence značně rozšířen. V období Permu a Triasu byly všechny kontinenty semknuty v jednu obrovskou masu zvanou Pangaea, zvířata a rostliny se tedy mohly rozšířit prakticky kamkoliv, aniž by se potýkaly s překročením moře či oceánu. Právě proto nejen Lepidopteris, ale i celá řada dalších druhů osídlila doslova každý kout Země. Samostatné druhy Lepidopterise však měly pouze omezený výskyt, např. L. madagascariensis se nevyskytoval nikde jinde, než na území dnešního Madagaskaru a Austrálie, druh L. martinsii žil zase jen na území Německa a Anglie. Lesy tvořené mimo jiné i touto zelení poskytovaly potravu mnoha býložravcům, včetně savcovitých plazů, jako byli dycinodonti, a zásobovat mohly potravou i rané býložravé dinosaury. Listy Lepidopterise připomínaly listí kapradin, byly zpeřené a jejich povrch byl tuhý. Taková rostlina zřejmě nebyla jemná na dotek. Vzhledem k tomu, že takřka vše, co z Lepidopterise známe, jsou listy, je těžké určit, jaké výšky tento druh dosahoval. Víme však, že byl nesmírně úspěšný, což potvrzuje doba, po kterou přežil. Zajímavostí však je, že ačkoliv Lepidopteris přežil největší masové vymírání v historii Země, a to sice Pemrské vymírání před 250 miliony let, jež vymazalo 90 % všech druhů, nedokázal se zřejmě přizpůsobit změnám, které přišly s velkým vymíráním na konci Triasu. Toto vymírání nevymazalo tolik druhů a v podstatě umožnilo dinosaurům a také některým novodobějším rostlinám ovládnout planetu-Lepidopteris však mezi nimi nebyl. Možná, že příchod většího sucha, nadměrná vulkanická činnost způsobená rozpadem Pangaei a vznikem raného Atlantiku či cokoliv jiného, stály za vymizením této pozoruhodné kapraďosemenné rostliny...
Lepidopteris patří mezi známé vyhynulé rostliny, ale jeho popis v knihách moc často nenalezneme. Dobrý popis je však na anglické Wikipedii.

Příště Archaeopteris!

6 komentářů:

martinoraptor řekl(a)...

Já nemyslel film, já myslel jestli si viděl poslední článek na blogu Jurský svět.

martinoraptor řekl(a)...

Hm, jak myslíš. Je mi to vlastně jedno, ale prostě zrovna na tenhle článek by ses podívat asi měl: http://jursky-svet.blog.cz/1508/bloger-zaber-blogu-cena-winsaurus-2015 (tenhle komentář třeba potom smaž, pokud chceš) :)

martinoraptor řekl(a)...

Jinak vážně moc vydařený článek (chudák Lepidopteris, přežít takový Armagedon a pak...to naštve). Musím se přiznat, že nejdřív jsem byl ohledně té rubriky trochu skeptický (botanika není tak úplně můj šálek...), ale teď musím opravdu ocenit kolik informací jsi schopen o všech těch rostlinách sehnat a zpracovat. Všechny články jsem si s chutí přečetl a musím říct, že je zajímavé zasadit do té představy nějakou konkrétní rostlinu místo "prostě křoví a kapradí."

Bleskobleska řekl(a)...

Hmm. Že bych se dala na botaniku? :D

Ankylosaurus řekl(a)...

Skvělý článek :).

dinosaurss řekl(a)...

Naprosto bravurní popis!! :-)

Okomentovat

Nejčtenější