čtvrtek 18. dubna 2019

Krvavý bažant z východního Himálaje

Určitě není velkým překvapením, že si ve svém volném čase hodně čtu o různých zvířatech, koneckonců, už mnohokrát jsem to na svém blogu uvedl. A včera večer jsem si zrovna na internetu přečetl pěkný článek o jednom zajímavém druhu bažanta. Dostal jsem se k tomu docela jednoduše - při procházce jsem totiž zahlédl jednoho z našich obyčejných bažantů, tedy bažanta obecného, který ale rozhodně není původním evropským druhem. Pochází z Asie, stejně jako všechny druhy bažantů. Avšak bažant krvavý mi přijde jako druh ještě zajímavější... Proto jsem o něm napsal článek.

Ithaginis cruentus, česky bažant krvavý, anglicky jednoduše blood pheasant - malý, jen asi 43 centimetrů dlouhý pták z řádu hrabavých, se kterým se nesetkáme nikde jinde na světě než ve východním Himálaji. Preferuje jehličnaté či smíšené lesy blízko sněžné čáry. Byl popsán v oce 1831 anglickým vojákem a přírodovědcem zároveň, majorem-generálem Thomasem Hardwickem, který spolupracoval s proslulým britským zoologem Johnem Edwardem Grayem. V současnosti ornitologové uznávají mezi 11 až 15 jednotlivými poddruhy bažanta krvavého. Jednalo se o národního ptáka dnes již neexistujícího Sikkimského království, a stále si drží pozici státního ptáka indického státu na severovýchodě země, Sikkimu... Bažant krvavý není ohrožený. IUCN jej klasifikuje jako málo dotčený druh. Stojí však za to uvést, že jeho počty se vytrvale snižují. Důvod pro to je neznámý. Je sice loven místními obyvateli, ale rozhodně se neobjevuje v internacionálním obchodě s ptačím masem. Snad má na snížení jeho počtů podíl změna životního prostředí, nebo snad změny klimatu. Odborníci však zatím přesně nevědí... Tento nádherný pták s hebkým peřím může působit poněkud prehistoricky. Kolem očí mají samci i samice oranžovou kůži, díky níž působí oči výrazněji. V období toku samcům kůže kolem očí zčervená, což může vypadat ještě bizarněji. Období hnízdění probíhá v době od dubna do června. Samičky kladou 4 až 12 vajec do hnízda na jalovcích či rododendronech, nebo u paty bambusových houštin. Mláďata se z vajíček líhnou po méně než měsíci inkubace. Bažanti krvaví se v létě vyskytují ve vyšších nadmořských výškách, s příchodem podzimu a zimy se pak stahují o něco níže. Jsou však velice houževnatí a žijí ve vyšších nadmořských výškách než většina jejich příbuzných. Můžou se vyskytnout v nadmořské výšce až 4500 metrů nad mořem. V zimě se drží v nadmořské výšce alespoň 3000 metrů nad mořem, tudíž jsou stále vystaveni chladnému vzduchu, ale v takových podmínkách se jim skvěle daří.



Nádherný pták, že? Alespoň podle mě je to vskutku velice zajímavý krátkoocasý druh bažanta... Doufám, že se Vám tento článek líbil, pokud ano, budu rád za nějaký komentář nebo připomínku...

1 komentář:

Safaripark team řekl(a)...

Ten je úžasný, moc hezký druh bažanta :-)

Okomentovat

Nejčtenější