sobota 26. ledna 2013

Třetihorní dinosauři

Dinosaury vyhubil pád meteoritu, jenž měl průměr asi 10 kilometrů, a zasáhl poloostrov Yucatán před 65,5 milióny lety. To je dnes asi již zcela známá teorie, která se uchytila, jelikož pád meteoritu je dosvědčen svým obřím kráterem. Kráterem, tak dlouhým, že by jej člověk obešel za nejméně 3 celé hodiny. Nicméně, je jasné, že dinosauři nevyhynuli okamžitě. Mohli žít i několik měsíců po nárazu, respektive i let. Donedávna tato teorie byla ale neosvědčená nálezy fosilií, které pro její podporu neexistovaly. To, že dinosauři mohli žít třeba i pár milionů let po celkové katastrofě, nebylo sice bráno jako nepravdivá hypotéza, ale též neexistovaly jasné důkazy. Až v roce 2007 našla skupina hledačů fosilií v Novém Mexiku dinosaura druhu Oryctodromeus cubicularis, jehož pozůstatky byly objeveny v horninách starých 64,4 milionu let. To znamená, že ještě celý 1,1 milion let nejméně tento druh přežíval! A je samozřejmě možné, že těchto druhů bylo stále pestré společenství. Nicméně, do této doby již dinosauři museli z planety zmizet. Žádné nálezy z doby poté již nejsou. Je tedy zcela jasné, že planetka odstartovala pouze řady katastrof, které napomohly tehdejší fauně, zejména v Severní Americe, k vyhynutí, a ačkoliv obrovská tsunami, písečné bouře nebo kruté horko postihlo všechny kontinenty, někde ve skrytu malá skupina dinosaurů přežívala a po dlouhé době se znovu vynořila, do světla nového světa. Tady již však neprosperovali a tak brzy došlo k jejich vyhynutí. To tedy znamená, že obří pravěcí ještěři zažili i dobu svých nástupců, savců, v té době pouze malých stvoření, která se musela vzpamatovat z hromadného vymírání a začít se vyvíjet v nové vládce planety Země.
Jestli-že to tedy shrneme, ještě 1,1 milion let po skončení tzv. K-T hranice, dinosauři přežívali. Až v této době vyhynuli, dostatek potravy již zřejmě neměli a je možné, že se na jejich konečném zmizení mohli podílet i malí savci, třetihorní sopečná činnost a mnohé z dalších faktorů...

Oryctodromeus cubicularis

Dopad meteoritu

Jestli-že se Vám článek líbil, nezapomeňte komentovat. Příští týden bych chtěl napsat podobný článek o něčem, co není příliš dosvědčené, konkrétně o živočichovi, jenž by mohl být největším dinosaurem, který kdy žil. Mluvím o Amphicoeliasovi...

4 komentáře:

Matouš Pavlík řekl(a)...

Velmi zajímavý článek :-D Když tedy mohli někteří dinosauři přežít i 1,1 milion let po katastrofě, mohli by třeba také žít i do dnes...(mám na mysli některé kryptozoologické záhady) :-)

dinosaurss řekl(a)...

To je naprosto jedinečné téma, moc skvělé ,opravdu moc zajímavý článek!!

siamotyran řekl(a)...

Jedna z věcí které mě opravdu zajimají ale asi nikdy nezjistíme jak to doopravdy bylo

juriju řekl(a)...

Poutavý článek.. =) Co se týče přežití, tak jsem zastáncem toho, že některý z těch "pekelných" ptáků, co byli pozorováni ve střední Africe, by mohl být třeba pozůstatek geneticky pozměněného "vyvinutějšího" ptakoještěra, kupříkladu Dimorphodona.

Okomentovat

Nejčtenější