pondělí 20. června 2011

Co dokáže člověk-dobré i špatné

Při prohlížení atlasu "Velký ilustrovaný atlas světa a vesmíru" mě tento článek napadl. Proto bych chtěl na onen atlas odkázat.

Ne nadarmo se člověku říká "pán tvorstva", ale nejen toho. Člověk dokáže spoustu dobrých věcí, problém je v tom, že je si lidstvo na dvou stranách. V tomto článku se seznámíme s některýmimi lidskými "materiály", které pro něj pozitivně ale většinou pro přírodu negativně ovlivňují náš svět...

Zadržování pouště-I suchá místa se lehce mohou změnit v úrodnou půdu plnou zeleně. Pouště se neustále rozrůstají a díky větru se zrníčka písku přenášejí neustále dál. Nakonec se dostanou na kilometry daleko kde v průběhu tisíců a možná i milionů let vytvoří ohromnou písečnou vrstvu, později poušť. Aby tomu člověk zabránil, vysazuje stromy a keře, takže poušť zadrží. Přinese tím také domov pro nové živočichy. V poušti také člověk pěstuje plodiny, které se každou hodinu zalijí jednou obrovskou "sprchou" z kovových sloupů.

Chránění lesů-Obrovské plochy lesů jsou neustále káceny. Za pouhých 15 sekund padnou na Zemi plochy velikosti 4 a čtvrt fotbalových hřišť. Každý den pak přibývá na listinu zhruba 150 druhů živočichů, kteří začínají být ohroženými. Když chceme chránit naše lesy, spotřebujme méně papíru a saďme nové stromy. To nejzajímavější však je, že i když budou všechny naše deštné lesy vykáceny, stále tu zůstanou ještě ty boreální, které tvoří více jak čtvrt lesů na Zemi. Ty se rychleji rozšiřují, snad pak na tom ještě tak hrozně nebudeme.

Znečišťování ovzduší-Továrny a automobily vypouštějí do ovzduší nesmírně mnoho jedovatých plynů, které mohou ohrozit život na naší planetě za pár sekund. Tyto jedovaté látky pak vedou do ovzduší spoustu zrníček jedovatého prachu a způsobují třeba kyselé deště (ty tvoří srážky nižší než 5,6 a kyselina uhličitá). Nejlépe bychom mohli naší planetě pomoci, kdybychom méně jezdili automobily do přírody a chodili tedy raději pěšky.

Kyselé deště-K jejich vzniku vede právě znečišťování ovzduší. Tvoří je srážky nižší než 5,6 a kyselina uhličitá. Nejlepší bude, když se nebudou tolik stavět továrny a budeme naše ovzduší méně znečišťovat.

Ochrana ozonové vrstvy-Ozonová vrstva k nám vysílá ultrafialové záření, pro nás nebezpečné. Nejlpeší bude, abychom neužívali mnoho uhlovodíků (freonů). Najdete je pod značkami typu "Ozone friendly" a "CFC-Free".

Čistá voda-Odpadky z továren, lodní dopravy a nebo dokonce ropné skvrny na moři (podobně jako nedávno v Mexiku) ohrožují chod celého potravního řetězce. Umírají živočichové, i méně viditelný plankton. Neznečišťujme tím pádem naše řeky a jezírka a zachováme tím zcela čistou vodu. Svůj význam na tom má i třídění odpadu.

Pokud se Vám tento článek líbil, prosím okomentujte. Rád jsem zde uvedl některé příklady, jak se nebezpečí pro celou planetu vyhnout...

2 komentáře:

robbca řekl(a)...

nádhera...

dinosaurss řekl(a)...

člověk dokáže zničit úplně všechno..:(

Okomentovat

Nejčtenější