středa 8. ledna 2014

Pravěk v Čechách-Karbon v Nýřanech

Tato část tak trochu naváže na díl minulý, v jehož obsahu jsem se snažil popsat důležitost objevu kostí Edaphosaura v Česku, především v Nýřanech. Dnes se podíváme i na jeho karbonské sousedy...

Místo: Nýřany, Plzeňská pánev,
Období: Pozdní Karbon, před 303-300 miliony let.
V roce 1862 se Antonín Frič, významný vědec a profesor pražské univerzity, dozvěděl o nýřanském uhlí, které se tehdy používalo k výrobě plynu. Toto uhlí ovšem obsahovalo živočišné zbytky. Frič nemohl nic zameškat a okamžitě přijel na dané místo, aby si uhlí prohlédl. A skutečně! Uhlí obsahovalo velké množství zkamenělin zvířat i rostlin z pozdního Karbonu. Frič začal provozovat jejich výzkum a nakonec se stalo, že o těchto zkamenělinách napsal čtyři tlusté knihy! Jeho práce byla oceněna i mnoha vědci v zahraničí. Londýnská geologická společnost dokonce toto velké dílo poctila Lyellovou cenou a nebyla sama; Pařížská Akademie mu zase udělila Cuvierovu cenu. Uhlí obsahovalo zkameněliny především karbonských krytolebců (latinsky Stegocephalia), byli zde především Branchiosaurus, Keraterpeton, Cochleosaurus, Microbrachis, Hyloplesion a dokonce obojživelník, který dostal jméno po místě nálezu - Nyrania! Dále zde byl nalezen i hadovitý obojživelník Ophiderpeton. Jak už bylo napsáno, uhlí samozřejmě poskytovalo i stopy po prehistorických rostlinách (kromě toho, že z těchto rostlin také vzniklo). Objevovaly se zde především přesličky, nápadně připomínající stromy, proslulý rod Calamites. Zkrátka před 300 miliony let, kdy obří členovci Karbonu zažívali poslední slavné dny v dějinách Země, rozléhaly se v České republice velké močály a pralesy stejně tak, jako to známe ze zkamenělin po celém světě. Je úžasné, že i na našem území se našlo tolik zbytků tak velkého množství tehdejších zvířat...


Na prvním obrázku vidíte překrásnou rekonstrukci karbonského pralesa od Zdeňka Buriana, zatímco na druhém plave hadovitý obojživelník Ophiderpeton za svou kořistí... Příští část opět brzy!

4 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Když jsem to četl, měl jsem úplnou husí kůži :-D. Je to krásné, že i ČR se může pochlubit něčím takovým. Frič si rozhodně zaslouží uznání, odvedl skvělou práci! Mimo to mě také hodně zaujal obojživelník Ophiderpeton, když jsem si prohlížel obrázek, říkal jsem si že to je had, ale on to vlastně obojživelník- no páni.. Nevím proč, ale trošku mi připomíná dnešní murenu :-) Moc hezký článek.

martinoraptor řekl(a)...

Nemám slov. Pravěký svět ČR byl opravdu zajímavějším než bch čekal a Frič si uznání určitě zaslouží. Moc se těším na další článeky. Ophiderpetona mám v jedné knížce (po které jsem pojemnoval rubriku)země před dinosaury a řekl bych, že ten obrázek je dost podobný. Vskutku nádherný článek.

martinoraptor řekl(a)...

Žádný problém, klidně ho použíj.

Antroz T6 řekl(a)...

Velmi pěkný a poučný článek, skvělé!

Okomentovat

Nejčtenější