čtvrtek 30. ledna 2014

Led a sníh vládci Austrálie

Když se řekne Austrálie, většina z Vás si asi vybaví narudlou či oranžovou polopoušť s občasnými buši, kde žijí klokani a jim příbuzní vačnatci. Lidé v Austrálii se soustředí spíše na osidlování jejího východu, který je úrodnější a najdete tam také velká města jako Sydney a Perth. Zima v Austrálii existuje, možná ne taková, na jakou jsou zvyklí evropané, ale na nějaký čas také přebírá vládu ročních období. Ale před mnoha a mnoha miliony lety, kdy světu vládli dinosauři, po nebi létali létající plazi nebo-li pterosauři a v mořských vodách krájeli své suši mořští plazi, to bylo s Austrálií zcela jinak. Nejprve byl tento kontinent na severní polokouli. Tak tomu bylo v období Kambria. Pak se během stamilionů let přesouval více na jih. A výsledek byl takový, že narazil na dnes nejnehostinnější kontinent ze všech, který ještě k tomu ani ve 21. století není lidmi obydlený-Antarktida. Tehdy, před více než 100 miliony lety (to bylo asi ve středu období Křídy) se už Velký jižní kontinent, odborně zvaný Gondwana, rozpadal. Jižní Amerika a Afrika nebyly s Antarktidou spojeny, ale Austrálie ještě ano. Také byla více na jihu než dnes. To znamená, že zde panoval led a sníh, stejně jako na sousední Antarktidě. Střídaly se zřejmě všechna čtyři roční období. Léto bylo nejteplejší a také nejkratší, naopak nejdelší a nejkrutější byla mrazivá zima. Těžko říct, kolika stupňů tehdy mohla dosahovat teplota v dnešní teplé australské buši-je možné, že to bylo i více než -20°C! I tak odsud známe zkameněliny dinosaurů, jako je malý ornithopod Laellynasaura, velký býložravý Muttaburrasaurus, příbuzný známému Iguanodontovi, velikánský Wintonotitan nebo dravý Australovenator. Žili zde i ptakoještěři. Také právě díky těmto nálezům "dinosaurů z ledu" vědci předpokládají, že pravěcí veleještěři byli teplokrevní, jinak by v tehdejších podmínkách nemohli přežít. V období Triasu a Jury nebyl na pólech žádný led, výkyvy počasí nebyly příliš časté a po celé planetě bylo prakticky stejné podnebí. Ale v Křídě se tato rovnováha změnila, objevily se roční období a právě zima, který v mírném a subpolárním pásu byla a je tak mrazivá, dávala tehdejším obyvatelům Austrálie pořádně zabrat...

Omlouvám se za trochu horší kvalitu rámečku i nápisu v obrázku, ale bohužel nemám prostředky k tomu, abych je "rozostřil". Doufám, že se Vám tento článek líbil, i když mne napadl jen čirou náhodou!

5 komentářů:

dinosaurss řekl(a)...

Toto je moc zajímavé téma, taky jsem zastáncem toho, že byli dinosauři teplokrevní, protože jak jsi už napsal, "v tehdejších podmínkách by zkrátka nemohli přežít..".

martinoraptor řekl(a)...

Moc zajímavé. Já si teda dinosaura jako studenokrevného plaza ohřívajícího se z rána někde na slunci prostě nedokážu představit. Ti dinosauři v Austrálii mi vždycky připadali takoví zvláštní až skoro sympatičtí.

martinoraptor řekl(a)...

No, možná že trochu jo, ale já myslel něco co žije v jednadvacátém století.

Antroz T6 řekl(a)...

Velmi dobré. Bylo by také zajímavé, kdyby jsme se konečně pokusili osídlit Antarktidu. Samozřejmě je tu problém s teplotou, jsem si ale jistý, že by jsme to dokázali vyřešit, především se lidem musí chtít, přece jenom, opustit sever a jít na nehostinný jih, není příliš lákavé. :)

dinosaurblog řekl(a)...

Zajímavé! K tvoji otázce: ano mám je to podle ní psáno proč? :)

Okomentovat

Nejčtenější